Αγνωστο παραμένει πότε θα ληφθεί κοινοτική απόφαση για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζώνη Σένγκεν, καθώς όπως αναφέρει η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κυρία Σεσίλια Μάλστρομ δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης της χώρας στους τομείς των εξωτερικών συνόρων και του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν.

Τη σχετική απάντηση δίνει η κυρία Μάλστρομ στον Κύπριο ευρωβουλευτή κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση της Κύπρου ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων για την είσοδό της στη ζώνη Σένγκεν -στην οποία έχουν ήδη εισέλθει οι εννέα υπόλοιπες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004.

Ανακοίνωση του γραφείου του Κύπριου ευρωβουλευτή αναφέρει ότι από την απάντηση της επιτρόπου προκύπτει ότι η απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου Συμβουλίου της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν είναι άγνωστο πότε θα ληφθεί, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης.

Εξάλλου, «άγνωστος είναι και ο βαθμός υιοθέτησης του κεκτημένου Σένγκεν από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ» αναφέρει ο κ. Κασουλίδης.