ΓΕΝΕΥΗ Συνολικά 1,6 δισ. άνθρωποι, ο ένας στους τέσσερις κατοίκους του πλανήτη, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ 2,7 δισ., ανάμεσά τους 980 εκατ. παιδιά, δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.
Τα στοιχεία ήλθαν στη δημοσιότητα χθες, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, με ανακοίνωση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ από την έλλειψη νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων υποφέρει το 50% των ασθενών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στην Αφρική και στην Ασία, όπου περισσότεροι από 232 εκατ. πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό.
Αμεσα απειλούνται 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία, που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση από άποψη αποθεμάτων σε νερό.
«Είναι ώρα για δράση», δήλωσε χθες η αρμόδια για τα θέματα Υγείας, Υγιεινής και Χρήσης Νερού για τη Νοτιοανατολική Ασία Τζέιν Εντγκαρ, τονίζοντας ότι «η πρόσβαση σε καθαρό νερόκαι στην ενημέρωση όσον αφορά τα θέματα υγείας και υγιεινής,δεν πρέπει να εξαρτάται από το πού έχουμε γεννηθεί. Είναι δικαίωμα που πρέπει να το έχουν όλοι, πλούσιοι και φτωχοί». Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισ., ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Επίσης προβλέπεται ότι το νερό θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης ζει σε περισσότερες από 200 υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων μοιράζονται διάφορες χώρες.
Η UΝΙCΕF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι 6.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα από έλλειψη νερού. Η UΝΕSCΟ υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατ. άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας του πόσιμου νερού.