Θρίαμβος Ομπάμα ύστερα από συμβιβασμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ακόμη και σήμερα ενδέχεται να υπογράψει ο Μπαράκ Ομπάμα το ιστορικής σημασίας νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας που ψήφισε την περασμένη Κυριακή η Βουλή των Αντιπροσώπων. Με ένα κόστος που πλησιάζει το 1 τρισ. δολάρια και με την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών και των ασφαλιστικών εταιρειών δεδομένη, ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκινάει τώρα έναν δύσκολο αγώνα για να «πουλήσει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον δύσπιστο σε κάθε απόφαση της ομοσπονδιακής εξουσίας αμερικανικό λαό, αφού υλοποίησε τη σημαντικότερη από τις προεκλογικές εξαγγελίες του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ακόμη και σήμερα ενδέχεται να υπογράψει ο Μπαράκ Ομπάμα το ιστορικής σημασίας νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας που ψήφισε την περασμένη Κυριακή η Βουλή των Αντιπροσώπων. Με ένα κόστος που πλησιάζει το 1 τρισ. δολάρια και με την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών και των ασφαλιστικών εταιρειών δεδομένη, ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκινάει τώρα έναν δύσκολο αγώνα για να «πουλήσει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον δύσπιστο σε κάθε απόφαση της ομοσπονδιακής εξουσίας αμερικανικό λαό, αφού υλοποίησε τη σημαντικότερη από τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Πόσο κοντά βρίσκεται όμως το νομοσχέδιο στις αρχικές εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου;

Οταν παρουσίαζε το αρχικό του νομοσχέδιο, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θέλει να προσφέρει μια ασφάλιση καλής ποιότητας σε όσους τη στερούνται, να ελέγξει το τεράστιο κόστος των δαπανών για την Υγεία (που ανέρχονται στο 16,4% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι 10%-11% στις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες), να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος Μedicare για την ασφάλιση των συνταξιούχων και να υποχρεώσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να μην αποκλείουν από τα προγράμματά τους εκείνους που έχουν βαρύ ιατρικό ιστορικό.

Το τελικό αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στις περισσότερες από τις προσδοκίες του προέδρου Ομπάμα. Για τους ακραιφνείς φιλελεύθερους αποτελεί όμως μια σκιά του αρχικού νομοσχεδίου, ύστερα από τις αλλαγές και τις υποχωρήσεις που επιβλήθηκαν από τις έντονες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών και των ασφαλιστικών λόμπι. Για τους ακραίους Συντηρητικούς βέβαια το νομοσχέδιο αποτελεί μία ακόμη επέκταση του μισητού κράτους. Η αλήθεια βρίσκεται ως συνήθως στη μέση.

Με τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν θα αποκτήσει κοινωνική ασφάλιση το 95% των Αμερικανών – από το 83,5% που έχει σήμερα, δηλαδή 31 εκατ. από τα σχεδόν 50 εκατ. που είναι σήμερα ανασφάλιστοι. Επιπλέον οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες- που παραμένουν ισχυρές στο παιχνίδι- δεν θα μπορούν να αρνούνται να καλύπτουν ασφαλισμένους με σοβαρή νόσο, όπως έκαναν ως τώρα. Ο πρόεδρος Ομπάμα ήθελε όμως να πετύχει κάτι σημαντικότερο: να δημιουργήσει ένα δημόσιο σύστημα με βάση το οποίο οι μη κατέχοντες θα είχαν μια εναλλακτική λύση απέναντι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι Ρεπουμπλικανοί έδωσαν λυσσαλέα μάχη για να μην περάσει αυτή η πρόταση και τελικά τα κατάφεραν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.