Η Ψυττάλεια θα ποτίζει την Αθήνα

Στην εκμετάλλευση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που παράγονται στο κέντρο βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας και τα οποία χύνονται ως σήμερα στη θάλασσα θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ σχεδιάζεται η χρήση του νερού προκειμένου να ποτίζονται μεγάλες εκτάσεις της Αθήνας, όπως το πράσινο της παραλιακής, το Ποικίλο όρος κτλ. Στην Αθήνα λειτουργούν δύο μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, στον Ακροκέραμο και στην Ψυττάλεια. Ο σχεδιασμός προβλέπει μετά τον δευτεροβάθμιο καθαρισμό των λυμάτων τα περίπου 800.

Στην εκμετάλλευση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που παράγονται στο κέντρο βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας και τα οποία χύνονται ως σήμερα στη θάλασσα θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ σχεδιάζεται η χρήση του νερού προκειμένου να ποτίζονται μεγάλες εκτάσεις της Αθήνας, όπως το πράσινο της παραλιακής, το Ποικίλο όρος κτλ.

Στην Αθήνα λειτουργούν δύο μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, στον Ακροκέραμο και στην Ψυττάλεια. Ο σχεδιασμός προβλέπει μετά τον δευτεροβάθμιο καθαρισμό των λυμάτων τα περίπου 800.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού, τα οποία σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα, σε βάθος 65 μέτρων, να μεταφέρονται με υπόγειους αγωγούς στην ξηρά, όπου θα χρησιμοποιούνται για το πότισμα δημόσιων χώρων και δενδροφυτευμένων εκτάσεων του όρους Αιγάλεω.

Σε χθεσινή ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού τονίστηκε ότι τα αποθέματα ύδρευσης της Αττικής είναι στην καλύτερη περίοδό τους από το 2004, γι΄ αυτό δεν προβλέπονται αυξήσεις στις τιμές. Τους τελευταίους πέντε μήνες οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκαν κατά 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού- περίπου όσο καταναλώνει η πρωτεύουσα σε ένα έτος. Οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν να αποφεύγονται οι σπατάλες, καθώς ο κίνδυνος ενδεχόμενης λειψυδρίας δεν έχει εξαλειφθεί.

Στο μεταξύ προβληματισμός επικρατεί σχετικά με το θέμα της συμμόρφωσης στην κοινοτική οδηγία η οποία προβλέπει τη σύνδεση των τιμών με τη μεγάλη κατανάλωση νερού και το περιβάλλον. Το ζήτημα δεν αφορά τις αστικές περιοχές αλλά την άρδευση των αγροτικών και τη βιομηχανία, καθώς αν εφαρμοστεί το κόστος των προϊόντων θα ανέβει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.