«Απετάξω τω ΔΝΤ; Απεταξάμην»

Αισιόδοξος περισσότερο από κάθε άλλη φορά εμφανίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις» υπογράμμισε εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατήγγειλε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τα «ευφάνταστα σενάρια» περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Αισιόδοξος περισσότερο από κάθε άλλη φορά εμφανίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις» υπογράμμισε εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατήγγειλε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τα «ευφάνταστα σενάρια» περί εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «πνεύμα συνεργασίας» και στήριξη για να προχωρήσουν οι «μεγάλες ανατροπές που απαιτούνται», για να λάβει από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαρά την απάντηση: «Βάζω πλάτη για την Ελλάδα, αλλά δεν κλείνω τα μάτια στις παραλείψεις και στα λάθη σας». Συναινετικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης , ενώ σκληρή κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση τόσο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Τσίπρας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα»
Τη διαβεβαίωση ότι «θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις» έδωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος παρά τη δεινή οικονομική θέση της χώρας τόνισε ότι «δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» και ότι η χώρα μας «δεν είναι το πρόβλημα». «Είναι μια αξιόπιστη χώρα που μπορεί και αναμετριέται υπεύθυνα με τις δυσκολίες και τα προβλήματά της» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε,ούτε δέχομαι να είμαστε,ούτε δέχεται κανένας Ελληνας να είναιεπαίτης».

Αναφερθείς στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «την πρώτη μάχη την κερδίσαμε». «Θέσαμε σε ισχύ ένα έκτακτο πρόγραμμα μέτρων,που έχει πείσει και τον πιο δύσπιστο εταίρο στην ΕΕ, αλλά και διεθνώς,δείχνοντας την αποφασιστικότητά μας και τη βούλησή μας να αλλάξουμε τα πράγματα» ανέφερε, εκτιμώντας ότι «δεν είναι πια η Ελλάδα δακτυλοδεικτούμενη» .

Η «δεύτερη μάχη» που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός έχει να κάνει με τη «στήριξη που χρειαζόμαστε» και η οποία, όπως είπε, «είναι στήριξη όχι για το “bailout” (τη διάσωση), αλλά για να έχουμε την απαραίτητη ηρεμία και σταθερότητα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ώστε απρόσκοπτα και χωρίς περαιτέρω και αδικαιολόγητη επιβάρυνση να κάνουμε μεγάλα βήματα για τη χώρα μας».

«Το έχω πει αμέτρητες φορέςότι εμείς δεν έχουμε ζητήσει χρήματα» υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε «ευφάνταστα τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ». «Πρόκειται περί αστειότητας» είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «με όλα αυτά που κάνουμε η χώρα μας θα τα καταφέρει». Αναφορικά με την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των προσεχών ημερών είπε ότι χωρίς να γνωρίζουμε την τελική έκβασή της ένα είναι σίγουρο: «με αφορμή την Ελλάδα,η ΕΕ έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα» στην κατεύθυνση της χρησιμότητας νέων θεσμικών εργαλείων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Τέλος, αναφερθείς στο φορολογικό νομοσχέδιο το χαρακτήρισε «επαναστατικό» και είπε χαρακτηριστικά: «Ξεκινάμε από τον ίδιο μας τον εαυτό με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών,για να πείσουμε την κοινωνία ότι αλλάζουμε εποχή και χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει»

«Για το καλό της χώρας κάνω ό,τι μπορώ για να αποτρέψω τα χειρότερα» υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος εν όψει των επαφών που θα έχει τις προσεχείς ημέρες με ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε: «Ως πολιτικός ανησυχώγια κοινωνικές εκρήξεις. Και γι΄ αυτό προσπαθώ να αποκλείσω νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Ως οικονομολόγος ανησυχώ για τον φαύλο κύκλο ύφεσης, ακόμη σκληρότερων μέτρων, μεγαλύτερης ύφεσης και μεγαλύτερων ελλειμμάτων» .

Οπως είπε, «η ελληνική κρίση ενεπλάκη ήδη στον εσωτερικό διάλογο και στις πολιτικές αντιθέσεις μεγάλων χωρών, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολη τη βοήθεια». «Χώρια που οι δικοί σας χειρισμοί και οι καθημερινές δηλώσεις δεν βοηθούν» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, απορρίπτοντας κάθε λύση εμπλοκής του ΔΝΤ στον δανεισμό της Ελλάδας και τασσόμενος υπέρ της πρότασης Μπαρόζο για «συντονισμένο διμερή δανεισμό» που, όπως είπε, «είναι εθελοντικός και δεν παραβιάζει την Ευρωσυνθήκη». Και τόνισε: «Σε ένα συμφωνούμε:Λάθη,ξελάθη,την Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει» .

Παρά πάντως την αρχική δήλωση ότι «θα αυτολογοκριθώ στην κριτική μου» καθώς «είναι απαραίτητο να αποφύγουμε τη δημόσια σύγκρουση που θα τροφοδοτούσε εικόνα αναξιοπιστίας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε επανειλημμένα στην κυβέρνηση.

Υποστήριξε ότι «με λογιστικό τρόπο αυξήθηκε άλλες τρεις μονάδες το έλλειμμα» και πρόσθεσε: «Είναι ίσως η μόνη φορά που μια χώρα έκανε δημιουργική λογιστική όχι για να κρύψει τρέχον έλλειμμα,αλλά για να το μεγαλώσει, ώστε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα “μειωμένου” ελλείμματος την επόμενη χρονιά».

Κατηγόρησε, τέλος, τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που «εκβίασαν τις εκλογές», ενώ ανέφερε ότι «τα αυξημένα spreads επί των ημερών του ΠαΣοΚ κυριάρχησαν,όχι επί της ΝΔ», όπως και «το αδιέξοδο του πανάκριβου δανεισμού».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Διαφωνούμε οριζοντίως και καθέτως»
Τη διαφωνία της «οριζοντίως και καθέτως» με τα κυβερνητικά μέτρα εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι «εμείς δεν αισθανόμαστε ως απατημένοι σύζυγοι» – αιχμή που αφορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως διευκρίνισε, «το ΠαΣοΚ τηρεί το προεκλογικό του πρόγραμμα» και διατύπωσε τη διαφωνία της «με την αυτοκριτική του κ.Παπανδρέου ότι τα μέτρα είναι έξω από τα ιδεολογικά όρια του ΠαΣοΚ». «Καθόλου έξω» υπογράμμισε η κυρία Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι «η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ούτε στο οστεοφυλάκιο δεν υπάρχει». Επίσης δήλωσε «ριζικά αντίθετη με τα αντικρισιακά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση,τα οποία όχι μόνο είναι αντιλαϊκά,αλλά ορισμένα αγγίζουν τα όρια της πολιτικής διαστροφής», όπως είπε χαρακτηριστικά. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
«Δεν είναι η Εκκλησία ο εχθρός του τόπου»
«ΗΕλλάδα έχει καρκίνο. Ας βγάλουμε επιτέλους τη διάγνωση και να μη λέμε απλώς ότι έχει βρογχίτιδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ άσκησε κριτική στον κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος είπε ότι θα «αυτολογοκριθεί στην κριτική του» προς την κυβέρνηση, ότι «του πήρε τρεις μήνες να αντιληφθεί τα πραγματικά περιστατικά της χώρας, ενώ κατηγορούσε τον ΛΑΟΣ ως “λαγό” της κυβέρνησης» . Στο δίλημμα που έθεσε «ναι ή όχι ΔΝΤ;» απάντησε: «Υπάρχει κανείς που να το θέλει;Ερχεται μόνο του». Αναφερθείς στο θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «δεν είναι η Εκκλησία ο εχθρός του τόπου και μην την αντιμετωπίζετε σαν να είναι η Siemens».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Βυθίζετε την οικονομία σε βαθιά ύφεση»
Oπρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, με πρωτοβουλία του οποίου διεξήχθη η χθεσινή συζήτηση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις «καταστροφικές επιλογές της 3ης Μαρτίου», τα μέτρα δηλαδή που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, «βυθίζει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση και σκοτάδι» . «Αντί να στρίψετε το τιμόνι,πατήσατε γκάζικαταστρέφοντας την ελπίδα του ελληνικού λαού»πρόσθεσε,προβλέποντας ότι «μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «από τη στιγμή που πήρατε την απόφαση να μπείτε στην κατηφόρα,η κατηφόρα θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο», ενώ τόνισε ότι «το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι το τέλμα και η κοινωνική χρεοκοπία». Αναφορικά με το ΔΝΤ μίλησε για «τάση αυτοχειριασμού» της κυβέρνησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.