«Ποιος θα σώσει την Ελλάδα;»

Και ενώ τα νέα μέτρα και η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή έδειχναν να ενισχύουν τις πιθανότητες να τα καταφέρουμε μόνοι μας, οι αντεγκλήσεις, οι φήμες, οι εγχώριες παλινωδίες και η διχογνωμία της Ευρώπης για το αν θα πρέπει να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου, επανέφεραν τις πιέσεις στο κόστος ασφάλισης, στο κόστος δανεισμού, αλλά και στις ελληνικές μετοχές. «Ποιος θα σώσει την Ελλάδα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η Βank of Αmerica/ Μerrill Lynch, σχολιάζοντας πως αν δεν είχε ειπωθεί τίποτε απολύτως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Και ενώ τα νέα μέτρα και η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή έδειχναν να ενισχύουν τις πιθανότητες να τα καταφέρουμε μόνοι μας, οι αντεγκλήσεις, οι φήμες, οι εγχώριες παλινωδίες και η διχογνωμία της Ευρώπης για το αν θα πρέπει να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου, επανέφεραν τις πιέσεις στο κόστος ασφάλισης, στο κόστος δανεισμού, αλλά και στις ελληνικές μετοχές.

«Ποιος θα σώσει την Ελλάδα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η Βank of Αmerica/ Μerrill Lynch, σχολιάζοντας πως αν δεν είχε ειπωθεί τίποτε απολύτως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Η «φασαρία» περί πιθανής προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τα σχόλια από το Βερολίνο ότι η Γερμανία θα προτιμούσε να αναλάβει κεντρικό ρόλο το ΔΝΤ, ανέφερε, έχουν δώσει στην αγορά την εντύπωση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διαμορφώσει κοινή θέση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα. Η λύση δεν θα έπρεπε να είναι «ΔΝΤ συν την ευρωζώνη, αλλά η ευρωζώνη πιθανόν με τη βοήθεια του ΔΝΤ», ανέφερε ο πρόεδρος του Εurogroup, την ώρα που ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αλλά και η κοινή γνώμη της χώρας του αντιτίθενται σε οποιαδήποτε γερμανική ή ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Για τη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» πάντως ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλος ο κίνδυνος για την ΟΝΕ όσο σήμερα, καθώς μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η ηγεσία της ευρωζώνης θυμίζει ένα τρομαγμένο τσούρμο που δεν ξέρει προς τα πού να πάει… Η JΡ Μorgan Αsset Μanagement ωστόσο πιστεύει ότι δεν είναι πιθανή μια διάλυση της ευρωζώνης και ότι ο κίνδυνος αθέτησης του κρατικού χρέους αντιμετωπίζεται με κάποια υπερβολή. Τα αποτελέσματα όμως της τρέχουσας κρίσης στην ευρωζώνη, όπως λέει, θα φανούν αργότερα- ίσως μάλιστα ύστερα από αρκετά χρόνια- όταν θα αξιολογηθεί το πολιτικό κόστος της οικονομικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται η διασφάλιση της συνοχής στη σύνθεση των κρατών-μελών της.

Μπορεί πάντως για την ΗSΒC, έστω και αν δεν επιτευχθεί αποκλειστικά λύση εντός ευρωζώνης, η εμπλοκή του ΔΝΤ να ενισχύσει τελικά τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, τα δεδομένα δείχνουν ωστόσο ότι όσο η πολιτική ένταση συνεχίζει να παίζει τον δικό της ρόλο στα δρώμενα των αγορών, η νευρικότητα, τουλάχιστον βραχυχρόνια, θα παραμείνει το κύριο χαρακτηριστικό των ελληνικών τίτλων.

mantik@tovima.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.