Περίοδος χάριτος ως το 2013 θα ισχύσει για την εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων με τα αντίστοιχα των ανδρών, ενώ οι κλιμακούμενοι συντελεστές για τη διαμόρφωση της σύνταξης, που θα προβλέπονται στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα φθάνουν ως τα 40 έτη ασφάλισης.
Τούτο σημαίνει ότι θα παρέχονται κίνητρα για την παραμονή στην ενεργό δράση πέραν της 35ετίας, χωρίς ακόμη να διευκρινίζεται κατά πόσο η πλήρης σύνταξη θα δίδεται στην 35ετία ή στα 40 χρόνια εργασίας.
Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που πρόκειται να ισχύσει από το 2018. Ενδεικτική του συστήματος υπολογισμού των συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση είναι η πρόταση η οποία διατυπώθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία προέβλεπε την εξής κλιμάκωση των συντελεστών υπολογισμού:
_ Για τις ηλικίες 18-52 η σύνταξη να υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%, για τις ηλικίες από 53 ως 62 ετών με συντελεστή 1,9% και για τις ηλικίες από 63 ως 68 ετών με συντελεστή 4,5%.
Πέραν τούτου, υπάρχει και πρόταση για διαφορετικό συντελεστή για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης, ο οποίος θα αυξάνεται κλιμακωτά ως τα 40 έτη ασφάλισης. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1.1.2018. Ωστόσο προτείνεται να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή έτσι ώστε αρχικά να λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές της τελευταίας δεκαπενταετίας και σταδιακά να «περάσουμε» στο σύνολο του εργασιακού βίου.
Και οι γυναίκες
στα 65
Πάντως χθες έγινε γνωστό από στελέχη του υπουργείου Εργασίας ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τριετή περίοδο χάριτος για την εφαρμογή της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο που θα οδηγήσει και το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών στο 65ο έτος, ώστε να μη θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, έγινε τελικά δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το σχετικό νομοσχέδιο που θα αφορά το ασφαλιστικό σύστημα του δημοσίου τομέα έχει ήδη καταρτιστεί από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου μηνός. Από τις προωθούμενες αλλαγές απειλούνται 140.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες θα υποχρεωθούν να εργαστούν περαιτέρω από 5 ως και 17 χρόνια. Αντιθέτως 110.000 γυναίκες έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν.
Ιδιαίτερες επιπτώσεις θα έχει η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα στις δημοσίους υπαλλήλους που ξεκίνησαν να εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου 1983 ως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη κι αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Οι αλλαγές αγγίζουν και τις «νεότερες» ασφαλισμένες, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Στην περίπτωση αυτή η αύξηση του ορίου ηλικίας αφορά όσες γυναίκες βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά. Αντιθέτως οι γυναίκες που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 αλλά δεν είναι μητέρες δεν υφίστανται κάποια τροποποίηση στο ασφαλιστικό τους καθεστώς καθώς ήδη έχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Τα Ταμεία είναι μείον
Στην πώληση ομολόγων στρέφονται οι διοικήσεις πολλών Ταμείων λόγω έλλειψης οικονομικής ρευστότητας, αλλά και αυξημένων υποχρεώσεων από το δώρο του Πάσχα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ που χρειάζονται το επόμενο διάστημα 440 εκατ. ευρώ για την πληρωμή συντάξεων και δώρου.
Ο ΟΑΕΕ αναμένεται να προχωρήσει μεταξύ άλλων στην πώληση ενός σταθερού ομολόγου, προσδοκώντας να εισπράξει περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ως το τέλος της εβδομάδας πρέπει να βρει άλλα 200 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων το πρώτο δίμηνο του έτους εισέπραξε το 41,7% της κρατικής χρηματοδότησης, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος ως το καλοκαίρι να έχει εξαντλήσει την επιχορήγηση και να βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Συζητούν «πλαφόν» στις συντάξεις της ΔΕΗ
Με την επιβολή πλαφόν κινδυνεύουν οι συντάξεις των Ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα είναι εφέτος κατά 140 εκατ. χαμηλότερη. Αυτό προκαλεί ανησυχία στους ασφαλισμένους, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για περικοπές στις συντάξεις που θα φθάνουν ως και το 25%. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου με τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Το ζήτημα δεν εξαντλήθηκε και συμφωνήθηκε να υπάρξει και νέα συνάντηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Ν. Φωτόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει περικοπή των συντάξεων και μάλιστα σε μόνιμη βάση», ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος χωρίς την πίεση απεργιακών κινητοποιήσεων.
«Φρένο» στις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Παράνομη είναι η μη καταβολή του 14ου μισθού και επιφέρει κυρώσεις, σύμφωνα με τον νόμο. Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την περικοπή του 14ου μισθού των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα.
Μετά την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών, αλλά και της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου ο υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι η μισθοδοσία στον ιδιωτικό τομέα δεν συνιστά δημόσια δαπάνη και δεν σχετίζεται με τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ υπογραμμίζει ότι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα διασφαλίσουν την καταβολή του επιδόματος, όπως και τις αντίστοιχες εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λοβέρδου για το θέμα αυτό έχει ως εξής:
«Η μη καταβολή ή η περικοπή του 14ου μισθού συνιστά παραβίαση της νομιμότητας και επιφέρει κυρώσεις,
καθώς στερεί από τους εργαζομένους νομοθετημένες απολαβές και από τα ασφαλιστικά ταμεία νομοθετημένους πόρους. Ως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα δεν συνιστά δημόσια δαπάνη και επομένως δεν σχετίζεται με τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και με τα μέτρα που πρόσφατα έχουν ληφθεί.
Το υπουργείο και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί με διεξοδικούς ελέγχους στις ατομικές συμβάσεις και στους όρους εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα εξασφαλίσουν την πλήρη και εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία»