NANOΝΕWS

7,5 ανά εκατό εισαγωγές σε νοσοκομείο συνδέονται με ιατρικά λάθη σύμφωνα με καναδική μελέτη 36,9% των λαθών κρίθηκε ικανό να έχει προβλεφθεί και αποφευχθεί 20% των λαθών υπήρξε μοιραίο για τον ασθενή! Πράγματι, στρίβοντας τα πανιά με τον κατάλληλο τρόπο μπορούν τα ιστιοπλοϊκά να κινούνται και «σχεδόν» αντίθετα στον άνεμο.Αυτό το σχεδόν σημαίνει ότι σε σχέση με την κατεύθυνση του αντίθετα ερχόμενου ανέμου φέρνουμε έτσι το σκάφος ώστε να σχηματίζει μια μικρή γωνία. Αυτό κάνει τον άνεμο να γλιστράει και στις δύο πλευρές του πανιού το οποίο έχει πάρει ένα καμπύλο σχήμα και θυμίζει την πτέρυγα του αεροπλάνου.

Ιατρικά λάθη σε αριθμούς
7,5 ανά εκατό εισαγωγές σε νοσοκομείο συνδέονται με ιατρικά λάθη σύμφωνα με καναδική μελέτη

36,9% των λαθών κρίθηκε ικανό να έχει προβλεφθεί και αποφευχθεί

20% των λαθών υπήρξε μοιραίο για τον ασθενή!

ΠΑΡΟΙΜΙΑ(ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ)
Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τον άνεμο αλλά μπορούμε να στρίψουμε τα πανιά
Πράγματι, στρίβοντας τα πανιά με τον κατάλληλο τρόπο μπορούν τα ιστιοπλοϊκά να κινούνται και «σχεδόν» αντίθετα στον άνεμο.Αυτό το σχεδόν σημαίνει ότι σε σχέση με την κατεύθυνση του αντίθετα ερχόμενου ανέμου φέρνουμε έτσι το σκάφος ώστε να σχηματίζει μια μικρή γωνία. Αυτό κάνει τον άνεμο να γλιστράει και στις δύο πλευρές του πανιού το οποίο έχει πάρει ένα καμπύλο σχήμα και θυμίζει την πτέρυγα του αεροπλάνου. Ο άνεμος περνάει με διαφορετικές ταχύτητες από το κοίλο και το κυρτό μέρος του πανιού, άρα έχουμε διαφορετικές πιέσεις και δημιουργείται μια δύναμη ανάλογη με αυτήν που κάνει και το αεροπλάνο να στέκεται στον αέρα αλλά και να προχωρεί προς τα εμπρός. Μια μεγάλη συνιστώσα είναι κάθετη προς το πανί και σπρώχνει το σκάφος προς το πλάι, υπάρχει όμως και μια μικρότερη που έχει φορά προς τα εμπρός και αυτή του επιτρέπει να κινείται υπό γωνίαν αλλά σχεδόν κόντρα στον άνεμο.

ΚΛΕΙΣΑΜΕ!
Γιατί κάποια λουλούδια κλείνουν τη νύχτα;

Πρόκειται για ένα μέτρο προστασίας των πολύτιμων αναπαραγωγικών οργάνων και κυττάρων που βρίσκονται μέσα στο άνθος.Φυσικά,αυτή η εξελικτική προσαρμογή απαντάται σε φυτά τα οποία γονιμοποιούνται με έντομα που προτιμούν το φως της ημέρας.Ετσι,κατά τη διάρκεια της νύχτας,που δεν υπάρχουν αυτοί οι προσφιλείς γονιμοποιητές,τα φυτά κλείνουν πέταλα και σέπαλα πρoκειμένου να ασφαλίσουν τη γύρη αλλά και τα αναπαραγωγικά όργανα από τη βροχή,τον άνεμο,αλλά και τα ατυχήματα.

Κοροϊδεύοντας τα κουνούπια
Εχουν και τα κουνούπια (Αedes Αegypti) ένα τραγούδι αγάπης: κανονικά τα θηλυκά χτυπώντας τα φτερά τους και σε συντονισμό με τον θώρακά τους παράγουν συνήθως έναν ήχο στη συχνότητα των 400 Ηertz περίπου, ενώ τα αρσενικά (όντας πιο μικρόσωμα) καταφέρνουν να φθάνουν σε συχνότητα τα 600 Ηertz.Οταν όμως συναντηθούν τα δυο τους ανεβάζουν τους… τόνους και προσπαθούν να συντονιστούν στα 1200 Ηertz. Αν το καταφέρουν τότε γίνεται και η συνεύρεση. Στη συνέχεια το θηλυκό εκπέμπει άλλης συχνότητας ήχο, για να δείξει ότι τώρα θα ασχοληθεί με τα αβγά του και δεν θέλει άλλη σεξουαλική παρενόχληση. Γνωρίζοντας πλέον όλα αυτά οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν γενιές στείρων αρσενικών που να είναι όμως ελκυστικά και να εκτελούν καλά τη μελωδία της ευτυχίας όποτε θα ξεγελούν τα θηλυκά, τα οποία θα πρέπει πλέον να καταφεύγουν στις… κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.