«Ζωντανή» μαγειρική στο Γκάζι

Την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, δύο γνωστοί και αγαπημένοι στο κοινό τηλεοπτικοί σεφ μαγειρεύουν για έναν καλό σκοπό. Ο Βασίλης Καλλίδης από τον «Ομορφο κόσμο το πρωί» του Μega και η Ντίνα Νικολάου από τους «Νηστικούς πράκτορες» του Star περιμένουν τους ενδιαφερομένους σε μια ανοιχτή κουζίνα για να μαγειρέψουν μπροστά τους. Οι πρωτότυπες αυτές βραδιές ονομάζονται Συσσίτια - Live Cooking, εφόσον όσοι επιλέξουν να παρευρεθούν θα δειπνήσουν όλοι μαζί σε μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια.

Την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, δύο γνωστοί και αγαπημένοι στο κοινό τηλεοπτικοί σεφ μαγειρεύουν για έναν καλό σκοπό. Ο Βασίλης Καλλίδης από τον «Ομορφο κόσμο το πρωί» του Μega και η Ντίνα Νικολάου από τους «Νηστικούς πράκτορες» του Star περιμένουν τους ενδιαφερομένους σε μια ανοιχτή κουζίνα για να μαγειρέψουν μπροστά τους. Οι πρωτότυπες αυτές βραδιές ονομάζονται Συσσίτια – Live Cooking, εφόσον όσοι επιλέξουν να παρευρεθούν θα δειπνήσουν όλοι μαζί σε μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια. Αυτή η ατμόσφαιρα της συντροφικότητας που δημιουργεί και προτείνει το ενιαίο, «κοινό» τραπέζι έρχεται σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για την πλειονότητα του κόσμου να μας θυμίσει ότι ακόμη και στις πιο δυσοίωνες συγκυρίες μπορούμε όχι μόνο να κρατήσουμε την αισιοδοξία μας αλλά και να ξαναβρούμε το κέφι μας μέσα από τη ζεστασιά μιας παρέας. Ακόμη και αν αυτή αποτελείται από ανθρώπους που γνωρίζουμε για πρώτη φορά.

Ο Βασίλης Καλλίδης που μαγειρεύει την πρώτη βραδιά μάς εξηγεί: «Η πρόκληση συνίσταται στη σχέση του κοινού τραπεζιού και του κοινού παρονομαστή που είναι ο άνθρωπος. Θα μαγειρέψουμε για όσα μας ενώνουν. Το στοίχημα είναι να το υπενθυμίσουμε αυτό μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας». Η Ντίνα Νικολάου με τη σειρά της προσθέτει: «Επιλέξαμε ένα σαρακοστιανό δείπνο γιατί συνδυάζει τη λιτότητα των προϊόντων με τη σεμνότητα της περίστασης. Ενα παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι γεμάτο από πρώτες ύλες της ελληνικής θάλασσας αλλά και όσπρια και λαχανικά. Οι διατροφικές συνήθειες του τόπου μας στην υπηρεσία ενός καλού σκοπού».

Τι μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά σε μια εποχή που η αίσθηση της κοινότητας έχει χαθεί; Η απάντηση είναι πιο απλή από όσο φαντάζεται κανείς. Ενα καζάνι που κοχλάζει και πλημμυρίζει τον χώρο με εξαίσιες μυρωδιές. Καμία υπερβολή, καμία χλιδή, μόνο υπέροχες σπιτικές γεύσεις και καινούργιες γνωριμίες. Ο Σάκης Παπακωνσταντίνου, διοργανωτής του κινηματογραφικού και γαστρονομικού φεστιβάλ Σινεμά στο Πιάτο και των Συσσιτίων- Live Cooking, μας εξηγεί την ιδέα αυτής της «γευστικής» δράσης: «Η εποχή απαιτεί φροντίδα. Για αυτούς που αγαπάμε, για όσους δεν γνωρίζουμε, για όσους έχουν την ανάγκη μας. Το κοινό τραπέζι και η δύναμη της λέξης συσσίτιο” μάς βοηθούν να προτείνουμε μια άλλη αισθητική και, αν θέλετε, να ξαναθυμηθούμε τη χαμένη τιμή της ηθικής μας. Περισσότερο άνθρωποι και λιγότερο καταναλωτές. Ολα αυτά βέβαια τρώγοντας και περνώντας καλά σε μεγάλες παρέες».

Το ενδιαφέρον αυτό διήμερο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη της ΕΤΟΑΑ. Τα έσοδα από τα δύο δείπνα θα διατεθούν στο Κέντρο Σίτισης των Αστέγων του δήμου, το οποίο καθημερινά διαθέτει 4.500 μερίδες φαγητού. Θα κοστίζει 30 ευρώ το άτομο με την προσφορά μπίρας που χορηγεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Την οργάνωση έχει αναλάβει, αφιλοκερδώς επίσης, η Αria Γεύσεων. Χορηγός επικοινωνίας είναι το «Βήμα Gourmet».

* Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Νίκος Γκάτσος»,Πειραιώς 100,Γκάζι) θα στηθεί κεντρικά μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα και γύρω της μεγάλα «μοναστηριακά» τραπέζια.Την Τρίτη 23/3 μαγειρεύει ο σεφ Βασίλης Καλλίδης και την Τετάρτη 24/3 η σεφ Ντίνα Νικολάου.Τηλ. κρατήσεων: 210 9656.388.Τιμή εισιτηρίου: 30 ευρώ κατ΄ άτομο. Ωρα έναρξης: 21.00.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.