Το Βερολίνο απειλεί να μας στείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Το Βερολίνο αλλάζει ριζικά ρότα στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Ενώ ως την περασμένη Δευτέρα αντιτασσόταν κατηγορηματικά στη στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τώρα παίζει σοβαρά με αυτήν την ιδέα. Ετσι ερμηνεύεται η προχθεσινή δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή, ότι στην παρούσα κρίση «θα έπρεπε ίσως να κληθεί το ΔΝΤ». Σε ταυτόσημη δήλωση στην οποία είχε προβεί την προηγούμενη ημέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών προκάλεσε τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το Βερολίνο αλλάζει ριζικά ρότα στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Ενώ ως την περασμένη Δευτέρα αντιτασσόταν κατηγορηματικά στη στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τώρα παίζει σοβαρά με αυτήν την ιδέα. Ετσι ερμηνεύεται η προχθεσινή δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή, ότι στην παρούσα κρίση «θα έπρεπε ίσως να κληθεί το ΔΝΤ».

Σε ταυτόσημη δήλωση στην οποία είχε προβεί την προηγούμενη ημέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών προκάλεσε τα χειροκροτήματα των παρισταμένων. Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μίχαελ Μάιστερ. Μια προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, είπε, χωρίς την αρωγή του ΔΝΤ «θα ήταν επικίνδυνο πείραμα».

Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν φαίνεται πάντως να είναι ενιαία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Die Welt» ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην καθαρά ευρωπαϊκή λύση. Ο διχασμός επεκτείνεται και στην ευρωζώνη. Με την άποψη της κυρίας Μέρκελ έχουν ήδη συνταχθεί οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, ενώ οι υπόλοιπες χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, θέλουν μια λύση στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής οικογένειας».

Τον τελευταίο λόγο όμως στο Βερολίνο έχει προφανώς η κυρία Μέρκελ. Και αυτό αποτυπώνεται και σε διάφορα δημοσιεύματα. «Αλλαγή θέσης μάχης» είναι, για παράδειγμα, ο εύγλωττος τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής έκδοσης των «Financial Τimes». Ο στρατιωτικός αυτός όρος παραπέμπει στη ναυμαχία του Σκάγκερακ το 1916, όταν ο γερμανικός στόλος απέφυγε την τελευταία στιγμή- χάρη στην αιφνίδια αλλαγή πορείας του- τα καταιγιστικά πυρά των βρετανικών θωρηκτών.

Στο Βερολίνο επικρατεί σύγχυση όσον αφορά τους λόγους που προκάλεσαν την απότομη στροφή της κυβέρνησης. Ορισμένοι ειδικοί την αποδίδουν σε νομικά αίτια.

Η γερμανική νομοθεσία, αναφέρουν, θα επέτρεπε ευκολότερα την παροχή βοήθειας από τη Γερμανία, αν είχε προηγηθεί αίτημα προς το ΔΝΤ. Αλλοι υποστηρίζουν ότι τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα πολιτικά, όχι μόνο επειδή η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κατά της βοήθειας αλλά ως έναν βαθμό και η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το κόμμα «Η Αριστερά».

Η σύγχυση επιτείνεται και από το γεγονός ότι η Γερμανία μέχρι πρότινος χαρακτήριζε «άβατο» τον χώρο της ευρωζώνης. Τυχόν βοήθεια από το ΔΝΤ θα άνοιγε την «πίσω» πόρτα στους Αμερικανούς, δεδομένου ότι οι τελευταίοι ασκούν κυρίαρχο ρόλο στο διεθνές αυτό Ταμείο.

Ενδεχόμενη «αλλαγή θέσης μάχης» δεν φαίνεται να ενθουσιάζει πάντως ορισμένους ειδικούς. Τυχόν νέος προσανατολισμός, διαπιστώνουν οι οικονομολόγοι της Commerzbank, δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο για το ευρώ. «Η εντύπωσηπου ήθελε να σχηματίσει η ομάδα του ευρώ μετά την πρόσφατη σύσκεψή της- ότι δηλαδή οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν ως προς τις αρχές του bail out- θα εξανεμιζόταν. Κάθε άλλο παρά βέβαιοείναιότι η Γερμανία θα έπειθε τις άλλες χώρες της ευρωζώνης υπέρ της στρατηγικής του ΔΝΤ» αναφέρεται σε ανάλυσή τους. Το αποτέλεσμα, καταλήγουν, θα ήταν η πτώση του ευρώ.

Τα γεγονότα φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ανάλυσή τους. Το πρωί της Πέμπτης η τιμή του ευρώ υποχώρησε από 1,3738 δολάρια σε 1,673.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.