Σημαντικές πιέσεις προκάλεσε σε ομόλογα, μετοχές και ευρώ η προοπτική προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), λόγω της μέχρι στιγμής αδυναμίας των ευρωπαϊκών αρχών να εξασφαλίσουν ή να εγγυηθούν την πρόσβαση της Ελλάδας σε φθηνότερα, σε σχέση με τις δύο τελευταίες εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου, κεφάλαια.
Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ακόμη και για άμεση λήψη δανείου από το ΔΝΤ μέσα στον Απρίλιο οδήγησαν σε μαζικές πωλήσεις τόσο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όσο και στην ΗΔΑΤ, στέλνοντας τον γενικό δείκτη της αγοράς χαμηλότερα κατά 3,35% και τη διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας πάνω από τις 310 μονάδες βάσης (μ.β.), υψηλότερα κατά τουλάχιστον 10 μ.β. σε σχέση με την Πέμπτη. Από την άλλη, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποτιμήθηκε περαιτέρω έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται σε 1,3629 από 1,3738 προχθές.
Η αισιοδοξία που δημιούργησε η έξοδος της χώρας από το καθεστώς επιτήρησης του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Ρoor΄s κράτησε μόλις μία ημέρα. Οπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, όσο δεν «κλειδώνει» μια λύση σε επίπεδο ΕΕ για την υλοποίηση του εφετινού δανειακού προγράμματος, οι φήμες και οι υποθέσεις θα δημιουργούν σημαντικές διακυμάνσεις στις αγορές. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στα διοικητικά επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, το ΔΝΤ φαντάζει σαν έσχατη λύση. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, είτε με εξωτερική βοήθεια είτε από μόνη της, η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειάζεται, έστω κι αν τα επιτόκια είναι υψηλότερα των επιθυμητών.
Χαρακτηριστικό του κλίματος ανησυχίας που επικράτησε χθες στις τάξεις των επενδυτών αποτελεί η ραγδαία άνοδος του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η τιμή του Credit Default Swap (CDS) των 5ετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 24 μ.β. στις 312 μ.β. και των 10ετών αυξήθηκε κατά 22 μ.β. πάνω από τις 300 μ.β., μετά την αποκλιμάκωσή τους κάτω από το επίπεδο των 300 μ.β. τις προηγούμενες ημέρες.