ΛΟΝΔΙΝΟ. Ως σήμερα γνωρίζαμε ότι η ανάπτυξη χρωμάτων, σχεδίων ή άλλων συναφών χαρακτηριστικών στο ζωικό βασίλειο σχετίζεται κατά κανόνα με την προσέλκυση συντρόφου. Διαπιστώνεται τώρα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τέτοια χαρακτηριστικά αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν και για άλλους λόγους. Ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια του Καναδά διεπίστωσαν ότι ένα θαλασσοπούλι που είναι γνωστό ως «λοφιοφόρο Αuklet» (φωτογραφία κάτω), το οποίο ζει στις βόρειες περιοχές του Ειρηνικού ωκεανού, χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό του λοφίο όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για λόγους πρακτικότητας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το λοφίο του πτηνού εξελίχθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργεί και ως ένα είδος ραντάρ. Το συγκεκριμένο πτηνό χτίζει τις φωλιές του σε δύσβατα σημεία, όπως σε ανοίγματα απόκρημνων βράχων σε νησιωτικές περιοχές. Οπως διαπιστώθηκε, το μακρύ λοφίο βοηθά τα πτηνά να βρίσκουν τον δρόμο τους προς τη φωλιά τους μέσα στο πυκνό σκοτάδι και να μην πέφτουν με ταχύτητα πάνω στους βράχους.
Μάλιστα οι ερευνητές εκτιμούν ότι το λοφίο αναπτύχθηκε εξαρχής ως αισθητήριο όργανο και όχι για αισθητικούς λόγους, ανακάλυψη που ανοίγει νέους δρόμους στις αναλύσεις και στις έρευνες γύρω από την εξέλιξη των ειδών.