Θολό τοπίο για την ευρωσυνδρομή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Θολό παρέμεινε και χθες, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου- Μπαρόζο, το τοπίο αναφορικά με την ενδεχόμενη συνδρομή της ΕΕ προς την Ελλάδα. Υστερα από συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβαν προς τους εκπροσώπους του Τύπου τις γνωστές θέσεις τους: Ο μεν κ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «σχεδόν έτοιμη» να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για οικονομική βοήθεια- το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη υποβληθεί-, ο δε κ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θολό παρέμεινε και χθες, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου- Μπαρόζο, το τοπίο αναφορικά με την ενδεχόμενη συνδρομή της ΕΕ προς την Ελλάδα. Υστερα από συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβαν προς τους εκπροσώπους του Τύπου τις γνωστές θέσεις τους: Ο μεν κ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «σχεδόν έτοιμη» να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για οικονομική βοήθεια- το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη υποβληθεί-, ο δε κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι θα προτιμούσε η συνδρομή προς την Ελλάδα να προέλθει από την Ευρώπη, πλην όμως παραμένουν ανοιχτά και όλα τα υπόλοιπα σενάρια (σσ. δηλαδή και η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ).

Ελληνικές διπλωματικές σημείωναν και χθες από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα υποβάλει το σχετικό αίτημα μόνο όταν θα είναι εντελώς βέβαιη ότι η απάντηση που θα λάβει από τους κοινοτικούς εταίρους θα είναι απολύτως ικανοποιητική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Η αίσθηση που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι ότι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ΕΕ ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα οικονομική ενίσχυση από την ευρωζώνη θα συνεχισθούν ως το «παρά πέντε» της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου. Τα βασικά αντικείμενααυτών των διαβουλεύσεων είναι αφενός μεν να αντιληφθεί η γερμανική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παραμένει εσαεί αδιάφορη έναντι των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια χώρα του ευρώ, αφετέρου δε να αποσαφηνισθούν οι όροι της όποιας συνδρομής ώστε να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να τους εκτιμήσει. Και ενδεχομένως να τους συγκρίνει με τους όρους που θέτει το ΔΝΤ. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του χθες ενώπιον της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, επανέλαβε μεν ότι για το ζήτημα της Ελλάδας κατ΄ εξοχήν αρμόδια είναι η ευρωζώνη, παράλληλα όμως, με εξαιρετικά λεπτές διατυπώσεις, δεν απέκλεισε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στην επιχείρηση αρωγής.

Ωστόσο, παρά την εύλογη επιφυλακτικότητα του κ. Στρος-Καν έναντι του ελληνικού ζητήματος, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν χθες ότι οι δυνατότητες περαιτέρω εμπλοκής του ΔΝΤ στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας αποτελούν αντικείμενο των ενδοκοινοτικών διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το χείριστο σενάριο θα ήταν η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ χωρίς την «ευλογία» των Βρυξελλών. Από ΄κεί και πέρα το ενδεχόμενο «μεικτής αρωγής» προς την Ελλάδα (δηλαδή αρωγής της ΕΕ αλλά και του ΔΝΤ ταυτόχρονα) δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αν και, όπως ανέφερε ο κ. ΣτροςΚαν, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.

Κάρολος Παπούλιας: «Δεν θα κολυμπήσω»
Την αισιοδοξία του για θετική έκβαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας , σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στην τελετή υποβολής συγχαρητηρίων που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο για την έναρξη της δεύτερης θητείας του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «καλή δύναμη», δηλώνοντάς του ότι συμπάσχει.

Ο κ. Παπούλιας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά είναι ευρωπαϊκό.

Σε ερώτηση τέλος εάν η Ελλάδα θα βρει λύση στο πλαίσιο της ΕΕ ή θα προσφύγει στο ΔΝΤ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαριτολογώντας είπε: «Με βάζετε να πέσω στα βαθιά. Ξέρω κολύμπι, αλλά δεν θέλω να κολυμπήσω».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.