ΔΝΤ: οριακή ανάπτυξη με υψηλή ανεργία βλέπει για τη Βουλγαρία

Την προώθηση μέτρων που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανάπτυξης που να βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις εξαγωγές, προτείνει στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο αναθεώρησε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη εκτιμώντας τώρα την αύξηση του ΑΕΠ στο 0,2% το 2010 από2,5% τον Σεπτέμβριο του 2009. Εν τούτοις οι οικονομολόγοι του εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας θα...

Την προώθηση μέτρων που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανάπτυξης που να βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις εξαγωγές, προτείνει στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο αναθεώρησε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη εκτιμώντας τώρα την αύξηση του ΑΕΠ στο 0,2% το 2010 από2,5% τον Σεπτέμβριο του 2009. Εν τούτοις οι οικονομολόγοι του εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει σε 9,2% το 2010 από 7,8% το 2009, ενώ θεωρούν ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσει να μειώνεται και θα διαμορφωθεί γύρω στο 5,5% του ΑΕΠ το 2010 από 8,5% το 2009 και 23% το 2008.

Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο-1,8% του ΑΕΠ το 2010 έναντι κυβερνητικού στόχου-0,7% του ΑΕΠ. Εν τούτοις επισημαίνει ότι δεν εμπεριέχει μακροοικονομικό κίνδυνο η διαμόρφωσή του σε αυτά τα επίπεδα, αλλά μάλλον αντικατοπτρίζει τη διευθέτηση εκπρόθεσμων υποχρεώσεων της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα που αφορούν έργα που έχουν εκπονηθεί κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Συνιστά εξάλλου στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει το σχέδιό της για μείωση του ΦΠΑ, καθώς αποτελεί κύρια πηγή εσόδων. Ηδη τον Ιανουάριο τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 33% σε ετήσια βάση, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 32,2%, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε 0,73% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρο το 2009 τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 8,4% και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,9%, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε 0,8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, αναμένεται δημοσιονομικό έλλειμμα και τους επόμενους δύο μήνες καθώς συνεχίζεται η διευθέτηση των εκπρόθεσμων υποχρεώσεων της κυβέρνησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.