ΑΓΚΥΡΑ Αυστηρές ποινές που φθάνουν και τα 15 χρόνια κάθειρξη ζήτησε ο εισαγγελέας για τους τούρκους ανώτατους αξιωματικούς που εμπλέκονται στις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Κλωβός», κατηγορούμενοι για συνωμοσία προς ανατροπή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 33 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρεις ναύαρχοι (οι δύο εν ενεργεία), σκόπευαν να δημιουργήσουν εντέχνως κοινωνική αναταραχή που θα έδινε την αφορμή για επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων. Με πρόσχημα την αποκατάσταση της τάξης θα καταργούσαν την εκλεγμένη κυβέρνηση και θα αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της Τουρκίας.
Ολα τα περί συνομωσίας τα διέψευσε κατηγορηματικά χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Ιλκερ Μπασμπούγ. Ο στρατηγός, ο οποίος αποστρατεύεται τον Αύγουστο, βεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι οι κατηγορίες εις βάρος ανδρών που βρίσκονται υπό τις διαταγές του αποτελούν πρόκληση, αλλά δεν έχει περιέλθει σε κατάσταση συναγερμού. «Για να πολεμήσεις» , είπε, «πρέπει να έχεις απέναντί σου τον εχθρό και στην προκειμένη περίπτωση εχθρός δεν υπάρχει». Οσο για τις σχέσεις του με την πολιτική ηγεσία, είπε ότι «όλοι μας το κράτος υπηρετούμε. Ποτέ δεν θα χαλάσουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει διάλογος».
Οι τρεις ναύαρχοι κατηγορούνται για σύσταση ένοπλης συμμορίας. Οπως γράφει η εφημερίδα «Σαμπάχ», ανάλογες είναι οι κατηγορίες και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που είναι αξιωματικοί διαφόρων βαθμών, μεταξύ των οποίων αρκετοί στρατηγοί και συνταγματάρχες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο (το οποίο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί), όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλωβός», οι αξιωματικοί σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες ατόμων που ανήκουν σε μη μουσουλμανικές μειονότητες, με σκοπό να αποδοθούν τα εγκλήματα αυτά στους ισλαμιστές και να ρίξουν έτσι την κυβέρνηση του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Από τις εισαγγελικές αρχές έχει μεταβιβαστεί το κατηγορητήριο στο ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης που θα εκδικάσει την υπόθεση «Κλωβός». Με εισαγγελική παραγγελία επίσης συνιστάται να ενταχθεί στον φάκελο της δικογραφίας και το πόρισμα των ανακρίσεων σχετικά με την υπόθεση της μυστικής αποθήκης όπλων που ανακαλύφθηκε σε προάστιο.
Παράλληλα συνεχίζεται και η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση «Εργκενεκόν», όπου έχουν καθίσει στο σκαμνί περισσότερα από 200 άτομα, από στρατηγοί εν ενεργεία και απόστρατοι ως δικηγόροι και δημοσιογράφοι. Ενας τεράστιος κύκλος εθνικιστών που ανήκουν στο «βαθύ κράτος» και ετοίμαζαν και αυτοί το πραξικόπημά τους. Οι κατηγορούμενοι καταγγέλλουν ότι με τις διώξεις η κυβέρνηση αποσκοπεί στην εξόντωση όσων αντιπάλων της δεν ανήκουν στο μουσουλμανικό κατεστημένο.
Το Αρμενικό
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου είχε συνάντηση χθες με τον βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν . Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο κ. Ερντογάν έκανε μια περίεργη δήλωση περί Αρμενίων. Είπε ότι η Τουρκία δεν θέλει να εξαναγκασθεί να απελάσει τους αρμένιους πολίτες που δεν έχουν βίζα και ζουν παράνομα στη χώρα. Πρόκειται για 70.000 άτομα που στοχοποιήθηκαν ξαφνικά μέσα στο δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργήσει η ανάκληση των τούρκων πρεσβευτών από ΗΠΑ και Σουηδία, λόγω της στάσης που τηρούν οι δύο χώρες στο ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.