Oταν πηγαίνανε μαζί σχολείο και κάθονταν στα διπλανά θρανία, πήραν τη μεγάλη απόφαση: να σχηματίσουν ένα συγκρότημα. Ο αστικός μύθος θέλει πάντως τους Βασίλη, Αρθούρο, Γιάννη, Ορέστη και Δανάη να το έχουν σχηματίσει προτού ακόμη… αποφασίσουν να το πράξουν. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα σχολεία της Ηλιούπολης… Αρχισαν λοιπόν να διασκευάζουν τους αγαπημένους τους Cure, Μuse, Radiohead, συνέχισαν γράφοντας τα δικά τους και στα 16 τους έλαβαν, χωρίς μεγάλη επιτυχία, μέρος σε διαγωνισμό του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Το 2006 εμφανίστηκαν ως μαθητικό γκρουπ στο Schoolwave και δύο χρόνια μετά πήραν το αίμα τους πίσω, αφού κατέκτησαν την πρώτη θέση σε διαγωνισμό του Νάκα.
Ο λόγος για τους μποέμ τύπους που ακούν στο όνομα Rosebleed, οι οποίοι το καλοκαίρι άνοιξαν τη συναυλία του Κάρλος Σαντάνα, τον Φεβρουάριο βρέθηκαν στη 14η θέση των μουσικών προτάσεων (indie list) στο site του ΒΒC Radio 1, με το σινγκλ «Ι want to have it all», ενώ μόλις κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ «White balloons».
Αν η indie σκηνή στην Ελλάδα ανθεί τον τελευταίο καιρό, σε αυτό έχουν βάλει το χεράκι τους και οι Rosebleed με τον άμπιεντ-ροκ ήχο τους. Ο Βασίλης, τραγουδιστής του συγκροτήματος, σημειώνει στο «Βήμα» ότι « ουσιαστικά στο γκρουπ κάνουμε αυτό που γου στάρουμε. Οταν ξεκινούσαμε, δεν σκεφτήκαμε ως πού θα φθάσουμε ».
Τ α τραγούδια τους ακούγονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι συναυλίες τους ανά την Ελλάδα δεν είναι και λίγες, οι ίδιοι όμως νιώθουν περισσότερο παρέα παρά συγκρότημα. « Συμμαθητές είμαστε όλοι. Με τον Αρθούρο είμαστε μαζί από το Δημοτικό. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε χημεία ».
Παρ΄ ότι στην… κυριολεκτική χημεία δεν ήταν και οι καλύτεροι μαθητές (« η Δανάη ήταν η καλύτερη μαθήτρια από όλους μας »), σε αυτά τα πέντε χρόνια παρουσίας έχουν καταφέρει να δέσουν μια χαρά και να εκφράζονται μέσω της μουσικής τους.
« Δεν είναι καθόλου εύκολο πουθενά και περισσότερο στην Ελλάδα να δημιουργηθεί και να συνεχίσει ένα συγκρότημα. Θέλει πολύ τρέξιμο και αφοσίωση ».
Φαντάζει μάλιστα ακόμη πιο δύσκολο όταν το συγκρότημα τραγουδά και εκφράζεται στα αγγλικά. « Η νέα γενιά δεν βλέπει πλέον τον αγγλικό στίχο σαν κάτι κακό » υπογραμμίζει ο Βασίλης. « Η κουλτούρα μας έχει επηρεαστεί από την αγγλική και την αμερικανική. Είναι αναπόφευκτο να μιλάμε αγγλικά. Να σκεφθείς ότι ως πρόσφατα δεν είχα ακούσει ελληνική μουσική. Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε να γράψω στα ελληνικά. Είμαι totally θύμα της παγκοσμιοποίησης »!
«Είμαστε υπέρ της πειρατείας»
Ως εκούσια «θύματα» της παγκοσμιοποίησης οι Rosebleed θα ήταν περίεργο να μην έχουν βλέψεις για καριέρα στο εξωτερικό. « Προς το παρόν υπάρχουν δύο live στη Βουλγαρία αλλά και συζητήσεις για εμφανίσεις σε Γαλλία, Ιρλανδία και Αγγλία. Προτεραιότητά μας πάντοτε είναι οι συναυλίες. Πιστεύω άλλωστε ότι το live είναι το μοναδικό αυθεντικό πράγμα που έχει μείνει στη μουσική, κάτι για το οποίο αξίζει κάποιος να πληρώσει. Η ίδια η μουσική θα έπρεπε να διανέμεται δωρεάν. Σε αυτό το μοντέλο τέχνης πιστεύω. Γι΄ αυτό και είμαι υπέρ της πειρατείας σε όλα τα πράγματα. Η πειρατεία αφορά τις εταιρείες και όχι τους καλλιτέχνες ».
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Η ιστοσελίδα τους: www.myspace. com/rosebleed696 η Η σελίδα τους στο facebook μετρά 2.367 μέλη.
η Προσεχείς εμφανίσεις: Στις 18/3 με τους Αλαν Μακ Κι και Γκρεγκ Γουόκερ, στο ΒaRouge (Ανδρονίκου 4, Γκάζι). Στις 19/3 στην «Αγορά» (Ιωάννινα). Στις 20/3 στο «7 Τεχνών Θύρα» (Κέρκυρα). Στις 17/4 στο 6 DΟGS (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι).
η Το βιντεοκλίπ του σινγκλ «Until next time» έχει δεχτεί περισσότερα από 65.000 «χτυπήματα» στο youtube.