Φ.Πετσάλνικος Εξήγγειλε αλλαγή του κανονισμού της Βουλής

Την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής με στόχο την αναβάθμιση της νομοθετικής παραγωγής, τη διαφύλαξη του ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου και την άρση τυχόν αντινομιών στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Στοχός η «καθιέρωση πραγματικού πόθεν έσχες».

Την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της νομοθετικής παραγωγής,τη διαφύλαξη του ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου και την άρση των τυχόν αντινομιών στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας την Τετάρτη στις εργασίες του Συνεδρίου με θέμα «Παρόν και Μέλλον του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συνταγματικές και πολιτικές διαστάσεις».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στη θέση του Ελληνα βουλευτή σήμερα,αλλά και στον κλονισμό της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτικών με τους πολίτες. «Ο Έλληνας βουλευτής βάλλεται από πολλές πλευρές, ίσως όχι πάντα άδικα. Οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύπτονται κατά διαστήματα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τους ίδιους τους αντιπροσώπους του, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα επιτευχθεί εάν ο βουλευτής ανακτήσει το κύρος του».

Ενα βήμα προς την πάταξη της αιωρούμενης καχυποψίας, όπως υπογράμμισε οκ.Πετσάλνικος, «είναι η καθιέρωση πραγματικού πόθεν έσχες για τους πολιτικούς, ενός συστήματος που ελέγχει και ταυτόχρονα προστατεύει από κακόπιστα βέλη κριτικής ή και δυσφήμισης».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν στη λειτουργία του κοινοβουλίου,όπως η δημόσια διαβούλευση πριν την κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου, ο εμπλουτισμός των νομοσχεδίων με τα στοιχεία και τα δεδομένα εκείνα που όχι απλώς δικαιολογούν τη ρύθμιση, αλλά και που την υποστηρίζουν, θέτοντας τους όρους εφαρμογής της, η διπλή ανάγνωση των νομοσχεδίων, η αποφυγή της κατάχρησης διατάξεων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής που επιτρέπουν έκτακτα μέσα νομοθετικής παραγωγής (τροπολογίες), ο σεβασμός στα δικαιώματα της μειοψηφίας, δηλαδή της αντιπολίτευσης.

Ο κ.Πετσάλνικος είπε ότι η ώρα του Πρωθυπουργού είναι ακόμα ένα ζήτημα που χρήζει αναμόρφωσης και προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα για την εξυπηρέτηση της βέλτιστης ενημέρωσης του πολίτη σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα καθώς και η παρέμβαση της Βουλής σε θεμελιώδεις πολιτικές αποφάσεις,όπως οι μεγάλης σημασίας συμβάσεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα, ή η επιλογή δικαστικής ηγεσίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.