Ζαν Πιζανί-Φερί: «Η καλύτερη λύση είναι το ΔΝΤ»

Ο Ζαν Πιζανί-Φερί είναι διευθυντής του Βruegel, του σημαντικότερου ίσως ευρωπαϊκού think tank για τα θέματα της οικονομίας, η έδρα του οποίου βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Διαβάζοντας κάποιος τις μελέτες και τις ανακοινώσεις του Βruegel διαμορφώνει σφαιρική άποψη σχετικά με τις γνώμες που κυριαρχούν για τα οικονομικά ζητήματα στην Ευρώπη, κυρίως δε στη Γερμανία και στη Γαλλία. Ο Ζαν Πιζανί-Φερί θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς αναλυτές της εποχής μας και σήμερα είναι σύμβουλος τόσο του γάλλου πρωθυπουργού Νικολά Σαρκοζί όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αλλοτε συνεργάτης τού νυν διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επίδοξου ηγέτη των γάλλων Σοσιαλιστών Ντομινίκ Στρος-Καν, αλλά και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Ζακ Ντελόρ, ο Ζαν Πιζανί-Φερί αναλύει στο «Βήμα» γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ δεν είναι σήμερα σε θέση να τη βοηθήσει.

Ο Ζαν Πιζανί-Φερί είναι διευθυντής του Βruegel, του σημαντικότερου ίσως ευρωπαϊκού think tank για τα θέματα της οικονομίας, η έδρα του οποίου βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Διαβάζοντας κάποιος τις μελέτες και τις ανακοινώσεις του Βruegel διαμορφώνει σφαιρική άποψη σχετικά με τις γνώμες που
κυριαρχούν για τα οικονομικά ζητήματα στην Ευρώπη, κυρίως δε στη Γερμανία και στη Γαλλία. Ο Ζαν Πιζανί-Φερί θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς αναλυτές της εποχής μας και σήμερα είναι σύμβουλος τόσο του γάλλου πρωθυπουργού Νικολά Σαρκοζί όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αλλοτε συνεργάτης τού νυν διευθυντή του Διεθνούς
Νομισματικού Ταμείου και επίδοξου ηγέτη των γάλλων Σοσιαλιστών Ντομινίκ Στρος-Καν, αλλά και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Ζακ Ντελόρ, ο Ζαν Πιζανί-Φερί αναλύει στο «Βήμα» γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ δεν είναι σήμερα σε θέση να τη βοηθήσει.

«Για την Ελλάδαη προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί σήμερα την καλύτερη λύση. Και αυτό διότι ενώ έχει πλέον υιοθετήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης απόλυτα συμβατό προς τους βασικούς άξονες του ΔΝΤ,λόγω της άρνησής της να προσφύγει σε αυτό δεν ωφελείται από τα χρήματά του» τονίζει εξ αρχής ο Ζαν Πιζανί-Φερί. «Οι λόγοι για τους οποίους η ΕΕ δεν αφήνει προς το παρόν την Ελλάδα να καταφύγει στο ΔΝΤ είναι κυρίως συμβολικοί και πολιτικοί. Φοβάται το πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής,χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προτείνει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση» σημειώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα της ΕΕ είναι ότι «δεν επιτρέπεται σε καμία χώρα της ευρωζώνης να αναλάβει την κάλυψη των χρεών άλλης χώρας της ευρωζώνης» .

Η γενικώς ορθή, κατά τη γνώμη του Ζαν Πιζανί-Φερί, εν λόγω απαγόρευση αφαιρεί από την ευρωζώνη οποιαδήποτε δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης στην περίπτωση της Ελλάδας. «Αν η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να προτείνει στην Ελλάδα έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό για την αποπληρωμή των χρεών της, και όχι έναν μηχανισμό εγγύησης των χρεών της, ας το πράξει τάχιστα.Επειδή όμως το ζήτημα αυτό είναι τόσο από πολιτικής όσο και από νομικής απόψεως εξαιρετικά περίπλοκο, νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να αφήσει η ευρωζώνη την Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, το οποίο έχει ρευστό χρήμα να διαθέσει και ξέρει πώς να το διαθέτει. Το να παίζει κανείς με το δημόσιο χρέος ενός κράτους είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι» τονίζει ο Ζαν Πιζανί-Φερί.

Ως προς το πολιτικό κόστος (δηλαδή το μήνυμα αδυναμίας που θα εκπέμψει η ευρωζώνη στην περίπτωση που η Ελλάδα καταφύγει στο ΔΝΤ), ο διευθυντής του Βruegel επισημαίνει ότι αν συνεχίσει η ευρωζώνη να εμποδίζει την προσφυγή της Ελλάδας χωρίς παράλληλα να προσφέρει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί να αλλάξει γραμμή και τότε τόσο το πολιτικό όσο και το οικονομικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Κατά τη γνώμη του ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να προτείνει αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην Ελλάδα είναι η απόλυτη απροθυμία της Γερμανίας να αποδεχθεί έστω και κατ΄ ελάχιστον την ιδέα ότι θα ήταν δυνατή η κάλυψη των χρεών ενός κράτους της ευρωζώνης με δικά της χρήματα.

«Το ΔΝΤ δεν έχει ανάλογης φύσης προβλήματα. Υπάρχει για να καλύπτει τα δημόσια χρέη με τεχνοκρατικούς όρους. Θεωρώ εξαιρετικά υποκριτικό το να λένε στην Ελλάδα μην προσφύγεις στο ΔΝΤ, κάνε υπομονή, και αν χρειαστεί θα σε βοηθήσουμε”» τονίζει ο Ζαν Πιζανί-Φερί, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι από πολιτικής απόψεως το να ζητήσει η Ελλάδα κάλυψη των χρεών της από τα άλλα κράτημέλη της ζώνης του ευρώ είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικώς ζήτημα.

«Η ΕΕ είναι ένα πολιτικό όργανο και αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις λαμβάνουν σύνθετο και πολύπλοκο χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη πρόσκαιρη οικονομική βοήθεια και θεωρώ ότι ο καλύτερος συνομιλητής της εν προκειμένω είναι το ΔΝΤ, το οποίο διαπραγματεύεται επί τη βάσει τεχνοκρατικών και όχι πολιτικών παραμέτρων» επισημαίνει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.