Η οικονομική κρίση χτύπησε και… το Κολωνάκι

Ενοικιαστήρια που για μήνες παραμένουν κολλημένα στους παραδοσιακά περιζήτητους δρόμους του Κολωνακίου αποδεικνύουν ότι σε περιόδους κρίσης ακόμη και οι πιο αριστοκρατικές γειτονιές δεν μένουν αλώβητες. «Αν έχεις διαμέρισμα στο Κολωνάκι έχεις λύσει το οικονομικό σου πρόβλημα για πάντα» έλεγαν οι παλιοί και ως πριν από δύο χρόνια η πραγματικότητα δεν τους είχε διαψεύσει ποτέ. Τίποτε όμως δεν κρατάει για πάντα και- δυστυχώς ή ευτυχώς- έφθασε η στιγμή που είδαμε τα ενοικιαστήρια να «ξεφυτρώνουν» στους δρόμους του Κολωνακίου.

Ενοικιαστήρια που για μήνες παραμένουν κολλημένα στους παραδοσιακά περιζήτητους δρόμους του Κολωνακίου αποδεικνύουν ότι σε περιόδους κρίσης ακόμη και οι πιο αριστοκρατικές γειτονιές δεν μένουν αλώβητες.

«Αν έχεις διαμέρισμα στο Κολωνάκι έχεις λύσει το οικονομικό σου πρόβλημα για πάντα» έλεγαν οι παλιοί και ως πριν από δύο χρόνια η πραγματικότητα δεν τους είχε διαψεύσει ποτέ. Τίποτε όμως δεν κρατάει για πάντα και- δυστυχώς ή ευτυχώς- έφθασε η στιγμή που είδαμε τα ενοικιαστήρια να «ξεφυτρώνουν» στους δρόμους του Κολωνακίου. Σε δρόμους που στο παρελθόν οι ιδιοκτήτες είχαν την πολυτέλεια να μην βάζουν καν αγγελίες για τα ακίνητά τους, καθώς αυτά ενοικιάζονταν με ειδικές «συστάσεις» στους τυχερούς που μπορούσαν να λάβουν εκ των προτέρων γνώση. «Στο παρελθόν κατάφερνα χωρίς ιδιαίτερο κόπο να έχω νέο ενοικιαστή μέσα σε 2-3 εβδομάδες από την αναχώρηση του προηγούμενου » σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Β.,

ιδιοκτήτης διαμερίσματος 3ου ορόφου, 80 τ.μ., στα όρια Κολωνακίου και Λυκαβηττού. «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε αναμονή εδώ και δύο μήνες και ακόμη δεν έχω κατορθώσει να το νοικιάσω.Εχω ρίξει το ενοίκιο στο 75% της τιμής που παλιότερα θα ζητούσα, έχουν έρθει πολλοί υποψήφιοι να το δουν,μα η απάντησή είναι “θα δούμε”. Πολλοί δεν προχωρούν καν σε αντιπροσφορά για διαπραγμάτευση» προσθέτει. «Επί σειρά δεκαετιών, οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι το Κολωνάκι ήταν το φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας. Οι τιμές των ακινήτων διαμορφώνονταν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα και κάθε ιδιοκτήτης ενδόμυχα ήξερε πως…οποιοδήποτε μίσθωμα και αν ζητούσε θα το πετύχαινε και μάλιστα μέσα σε δύο- τρεις εβδομάδες από την ελευθέρωση του ακινήτου!» σχολιάζει ο κ. Βασίλης Αστεριάδης, ο οποίος διατηρεί γραφείο εκτιμήσεων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας. « Στους επαγγελματικούς χώρους,από την άλλη,τα ακίνητα ήταν τόσο περιζήτητα που οι μεσίτες έψαχναν όχι για άδειους χώρους αλλά για χώρους που θα ελευθερώνονταν… μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να αρχίσουν ήδη τις προσφορές. Την ίδια στιγμή, ο “αέρας” είχε φθάσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα και οι ιδιοκτήτες κερδοσκοπούσαν αλόγιστα. Αν ο υποψήφιος ενοικιαστής έφερνε αντιρρήσειςαπλώς απέρριπταν την προσφορά του και προχωρούσαν στον επόμενο» προσθέτει. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, που διαιωνιζόταν για δεκαετίες, όλοι είχαν καταλήξει σε ένα παγιωμένο και καθολικά αποδεκτό συμπέρασμα: «Το Κολωνάκι είναι η μόνη σίγουρη επένδυση».

Ωστόσο κανείς δεν υπολόγιζε ότι στην αγορά των ακινήτων δεν υπάρχει σίγουρη επένδυση. Και οι ίδιοι ιδιοκτήτες που είχαν κάποτε τη δυνατότητα να «επιλέγουν» ενοικιαστές και να διαθέτουν τα διαμερίσματά τους «στο μιλητό» και μόνο σε άτομα που περνούσαν από ειδική «έγκριση», κατέληξαν να παρακαλούν τον υποψήφιο ενοικιαστή να υπογράψει, διαθέτοντας το ακίνητο στο 70% ή ακόμη και στο 60% του αρχικού ενοικίου! Ο κ. Γιάννης Κουσαΐτης πέρασε πρόσφατα τη διαδικασία εύρεσης διαμερίσματος στο Κολωνάκι και περιγράφει συνθήκες που διαφέρουν πολύ απ΄ ό,τι επικρατούσε πριν από μια πενταετία. «Οι ιδιοκτήτες έχουν πλέον πολύ συμβιβαστική διάθεση και η παλιά τους “υπεροψία” έχει εξαφανισθεί.Είναι ξεκάθαρο το γενικότερο άγχος τους, καθώς η προσφορά είναι τώρα πια τεράστια και η ζήτηση μικρή. Ενώ παλιά “κυνηγούσαμε” τους ιδιοκτήτες και εκείνοι δεν σήκωναν καν το τηλέφωνο, εφέτος οι ίδιοι μου τηλεφωνούσαν τόσες φορές που κατέληγε να είναι… ενοχλητικό!Τα μισθώματα που ζητούνβέβαιαδεν είναι χαμηλότερα από παλιά, ωστόσο, η βασική διαφορά είναι ότι πλέον διαπραγματεύονται την τιμή και είναι διατεθειμένοι να τη μειώσουν κατά 30%-35%» σχολιάζει.

Βάζουν νερό στο κρασί τους

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ αναγκάζονται είτε να βάλουν (πολύ) νερό στο κρασί τους για να μην βλέπουν τα ακίνητά τους να μένουν στα… αζήτητα για μήνες. «Ξαφνικά άρχισαν να “ξεφυτρώνουν” ενοικιαστήρια σε δρόμους όπως η Σκουφά, η Τσακάλωφ ή η Πατριάρχου Ιωακείμ. Αν και δεν το θέλουμε, είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοσθούμε. Εγώ περίμενα οκτώ μήνες,αμετακίνητος στο αρχικό ενοίκιο. Οσο αρνιόμουν να κατεβάσω την τιμή, οι υποψήφιοι έρχονταν,έβλεπαν το διαμέρισμα και έφευγαν» σχολιάζει ο Παναγιώτης Ν.,

που πρόσφατα κατάφερε να διαθέσει το ακίνητό του σε κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.