Πώς αισθάνεται άραγε ένας άνθρωπος που ως σήμερα πέτυχε μεταξύ άλλων: να έχει ασχοληθεί με την έρευνα του καρκίνου τόσο διεξοδικά ώστε σήμερα πολλοί ασθενείς ανά τον κόσμο να του χρωστούν τη ζωή τους, να έχει τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ και να έχει διευθύνει επί μακρόν και με τεράστια επιτυχία τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό του πλανήτη, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (Νatinal Ιnstitutes of Ηealth, ΝΙΗ); Αν ο αναγνώστης του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Ηarold Varmus (γιατί περί αυτού πρόκειται) απαντούσε στα παραπάνω με βάση αυτά που έχει «εισπράξει» από το κείμενο, θα έλεγε «τυχερός». Και δεν θα είχε άδικο: ίσως από σεμνότητα, ο συγγραφέας μοιάζει να θέλει να υποτιμήσει το πάθος με το οποίο περιέβαλλε όλες τις αποστολές του, καθώς και τη σκληρή δουλειά που απαίτησαν όλες οι θέσεις που κατείχε. Ισως πάλι, ακριβώς χάρη στο πάθος του αυτό που σε μας φαίνεται ως σκληρή δουλειά, να μην ήταν καθόλου σκληρή για τον ίδιο: φανταστείτε μόνο την ψυχική ανάταση που θα του χάρισε η ανακάλυψη (μαζί με τον στενό συνεργάτη του Μichael Βishop) των πρωτο-ογκογονιδίων (κανονικών γονιδίων τα οποία έπειτα από μετάλλαξη μετατρέπονται σε ογκογονίδια, γονίδια δηλαδή των οποίων η δράση προωθεί τον σχηματισμό όγκων)!
Οποια και να είναι η εξήγηση για την πολύ μεγάλη σημασία που φαίνεται να αποδίδει ο Ηarold Varmus στην τύχη, το βιβλίο τουΤhe art and politics of scienceαξίζει να διαβαστεί από πολλούς. Οι νεαροί φοιτητές Ιατρικής, Βιολογίας και συναφών επιστημών θα ανακαλύψουν ότι, ακόμη και αν το Χάρβαρντ σε απορρίψει (ναι, τον απέρριψε και μάλιστα δύο φορές!), η ζωή μπορεί να σου επιφυλάσσει ένα Νομπέλ. Οι καθηγητές και δημόσιοι λειτουργοί θα είχαν πολλά να διδαχθούν από τον άνθρωπο που διαχειρίστηκε τις τύχες των 20.000 μονίμων ερευνητών και των 30.000 υποτρόφων του ΝΙΗ μαζί με τον προϋπολογισμό ύψους 11 δισ. δολαρίων. Τέλος, όλοι εμείς θα μπορούσαμε να διαβάσουμε το βιβλίο σαν μυθιστόρημα καθώς ο Varmus πετυχαίνει να δώσει με λιτό και κατανοητό τρόπο τις λεπτομέρειες των ερευνών του αλλά και των υπολοίπων που έστρωσαν τον δρόμο για την ανάπτυξη της μοριακής ογκολογίας.
soufleri@tovima.gr
Ερευνα, τύχη και πολιτική
Πώς αισθάνεται άραγε ένας άνθρωπος που ως σήμερα πέτυχε μεταξύ άλλων: να έχει ασχοληθεί με την έρευνα του καρκίνου τόσο διεξοδικά ώστε σήμερα πολλοί ασθενείς ανά τον κόσμο να του χρωστούν τη ζωή τους, να έχει τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ και να έχει διευθύνει επί μακρόν και με τεράστια επιτυχία τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό του πλανήτη, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (Νatinal Ιnstitutes of Ηealth, ΝΙΗ); Αν ο αναγνώστης του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Ηarold Varmus (γιατί περί αυτού πρόκειται) απαντούσε στα παραπάνω με βάση αυτά που έχει «εισπράξει» από το κείμενο, θα έλεγε «τυχερός».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.