Οι 60 ημέρες που κρίνουν το 2010Πρέπει να εξασφαλιστεί δάνειο 25 δισ. ευρώ, να περιοριστούν οι σπατάλες και να συγκρατηθεί η ύφεση

Τρεις αλληλένδετοι στόχοι καθορίζουν την κυβερνητική δράση τους επόμενους δύο μήνες: η εξασφάλιση δανεισμού ύψους 25 δισ. ευρώ, η ανάκτηση του ελέγχου της σπάταλης και διεφθαρμένης κρατικής μηχανής και η συγκράτηση της ύφεσης πάνω από το-2%. Ο πρώτος στόχος συνδέεται με τις ανάγκες αποπληρωμής παλαιότερων δανείων, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος σχετίζονται με την υλοποίηση δεσμεύσεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Πολλοί υπουργοί επισημαίνουν ότι η εξυγίανση του κράτους και η επανεκκίνηση της ανάπτυξης απαιτούν την ενεργό εμπλοκή του κ.

Τρεις αλληλένδετοι στόχοι καθορίζουν την κυβερνητική δράση τους επόμενους δύο μήνες: η εξασφάλιση δανεισμού ύψους 25 δισ. ευρώ, η ανάκτηση του ελέγχου της σπάταλης και διεφθαρμένης κρατικής μηχανής και η συγκράτηση της ύφεσης πάνω από το-2%. Ο πρώτος στόχος συνδέεται με τις ανάγκες αποπληρωμής παλαιότερων δανείων, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος σχετίζονται με την υλοποίηση δεσμεύσεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Πολλοί υπουργοί επισημαίνουν ότι η εξυγίανση του κράτους και η επανεκκίνηση της ανάπτυξης απαιτούν την ενεργό εμπλοκή του κ. Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο ενός νέου διυπουργικού σχήματος ανάλογου με εκείνο που λειτούργησε για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η λίστα του κ. Λοβέρδου
Ωστόσο ο συγκεκριμένος συντονιστικός ρόλος έχει ανατεθεί στον κ. Θ. Πάγκαλο και δεν προβλέπεται να υπάρξουν αλλαγές. Η αίσθηση του επείγοντος πάντως ενισχύεται στην κυβέρνηση καθώς στις 15 Μαΐου θα κριθεί από τον κ. Ολι Ρεν η συνολική πρόοδος στην υλοποίηση του ΠΣΑ. «Οι επόμενες οκτώ εβδομάδες είναι κρίσιμες και μέσα σε αυτές πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες» λέει ο κ. Α. Λοβέρδος . Μία από τις πιο «κρίσιμες συναρμοδιότητες» του υπουργού Εργασίας εντοπίζεται στο πεδίο της Υγείας και αφορά τόσο την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόκειται να λάβει αύριο την πρώτη λίστα με νοσοκομεία, γιατρούς και φαρμακεία για τα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι ειδικεύονται στην καταλήστευση του δημοσίου χρήματος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ενεργοποιήσει αμέσως το νέο σώμα «Ράμπο του κράτους», το οποίο συγκρότησε σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό, με στόχο την πάταξη της ανομίας, τη συγκράτηση των δαπανών και την «πολιτικώς καθαρτήρια» (και συμφέρουσα για μια κυβέρνηση που επιδιώκει να παραμείνει αρεστή) διαπόμπευση των βαθύπλουτων επίορκων λειτουργών.

Τα 20 δισ. ευρώ της κυρίας Κατσέλη
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της ανάπτυξης, είκοσι μεγάλα επενδυτικά σχέδια κυρίως στο πεδίο του τουρισμού, της ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης συνολικού ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια της κυρίας Λούκας Κατσέλη . «Τα σχέδια αυτά είχαν βαλτώσει και τα ξεκολλάει η ίδια η Λούκα ένα προς ένα» λένε στενοί συνεργάτες της, οι οποίοι αποκρούουν τη μομφή περί «καθυστέρησης της ανάπτυξης». Λένε με νόημα ότι «μια μείωση μισθού γίνεται αισθητή αμέσως, αλλά οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν στην κοινωνία». Στο υπουργείο Οικονομίας τονίζουν ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει διπλασιαστεί από τον Οκτώβριο (από το 3,4% στο 6%), ενώ προσθέτουν ότι έχει συσταθεί ομάδα έργου που «ξεμπλοκάρει» τις επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου. Τέλος, το κερασάκι στην αναπτυξιακή τούρτα είναι αραβικής προελεύσεως, αφού το αραβικό ενδιαφέρον, όπως εκδηλώθηκε με τις επενδύσεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στο λιμάνι του Αστακού, πρόκειται σύντομα να έχει συνέχεια.

Κρίσιμο για την Ελλάδα το αυριανό Εurogroup
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το πρόβλημα της διασφάλισης δανεισμού με χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να λυθεί μερικώς μετά την αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup. Εάν ξεπεραστούν οι σημαντικές αντιρρήσεις και διαφοροποιήσεις ισχυρών κρατών- μελών, τότε ενδέχεται να εγκριθεί πρόταση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν για τη δημιουργία και ενεργοποίηση μηχανισμού διάσωσης. Ο μηχανισμός θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και θα ενισχύεται σε τεχνικά θέματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Κατ΄ ουσίαν πρόκειται για την αναβάθμιση του μοντέλου «τριμερούς επιτροπείας» (την «αγία τριάδα», όπως την αποκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών…) που ήδη επιτηρεί τη χώρα μας. Η «κρίσιμη διαφορά» είναι ότι η «αγία τριάδα» θα διαθέτει κεφάλαια στήριξης τα οποία θα προσφέρονται σε έκτακτες συνθήκες υπό την αίρεση της λήψης μέτρων. Πρόκειται για κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε πρόσφατα όταν η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που πρότειναν οι ελεγκτές προκειμένου να διεκδικήσει νέο δανεισμό από τις αγορές. Ωστόσο δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι απαραίτητες «τιμωρίες». Επισημαίνεται ότι ο μηχανισμός διάσωσης πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι η δεύτερη χειρότερη επιλογή μετά τη χρεοκοπία, διότι αν είναι μια επιλογή γεμάτη πλεονεκτήματα ουδείς θα προσπαθεί να την αποφύγει. Λέγεται ότι μία από τις «τιμωρίες» μπορεί να είναι η άρση του δικαιώματος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο- ένα είδος «προσωρινής έξωσης» από την Ενωση με απρόβλεπτες παρενέργειες. Πιστεύεται πάντως ότι η απλή πράξη δημιουργίας αυτού του μηχανισμού θα ηρεμήσει τις αγορές και θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές τα 25 δισ. ευρώ που χρειάζεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες με διαφορά επιτοκίου από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα (spreads) πιο κοντά στο 2%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.