Ανέλεγκτη η αγορά τροφίμων λόγω κρίσης

Η κρίση σταματά και τους ελέγχους στα τρόφιμα. Με τις περικοπές κόπηκαν κατά το ήμισυ τα εκτός έδρας και οι υπερωρίες κτηνιάτρων και γεωπόνων με συνέπεια να κινδυνεύει να παραλύσει η αγορά των τροφίμων. Από τον Απρίλιο και μετά, όπως καταγγέλλουν οι γεωτεχνικοί, οι έφοδοι σε σφαγεία, αγορές τροφίμων, ιχθυόσκαλες, τελωνεία, κτηνοτροφικές μονάδες, εστιατόρια θα πραγματοποιούνται μόνο... εντός ωραρίου και εντός έδρας. Με άλλα λόγια οι έλεγχοι στην αγορά του Ρέντη και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, που τροφοδοτούν με ζωικά προϊόντα και ψάρια όλο το Λεκανοπέδιο, θα σταματήσουν.

Η κρίση σταματά και τους ελέγχους στα τρόφιμα. Με τις περικοπές κόπηκαν κατά το ήμισυ τα εκτός έδρας και οι υπερωρίες κτηνιάτρων και γεωπόνων με συνέπεια να κινδυνεύει να παραλύσει η αγορά των τροφίμων. Από τον Απρίλιο και μετά, όπως καταγγέλλουν οι γεωτεχνικοί, οι έφοδοι σε σφαγεία, αγορές τροφίμων, ιχθυόσκαλες, τελωνεία, κτηνοτροφικές μονάδες, εστιατόρια θα πραγματοποιούνται μόνο… εντός ωραρίου και εντός έδρας. Με άλλα λόγια οι έλεγχοι στην αγορά του Ρέντη και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, που τροφοδοτούν με ζωικά προϊόντα και ψάρια όλο το Λεκανοπέδιο, θα σταματήσουν. «Οι αγορές αυτές λειτουργούν ξημερώματα. Τότε γίνονται οι έλεγχοι από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους ώστε τα προϊόντα το πρωί να βρίσκονται στα ράφι ή στα εστιατόρια» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) κ. Ν. Κακαβάς .

Τα άρθρα 8 και 9 του νόμου «Προστασία της εθνικής οικονομίας- Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» μπορεί να αποτελέσουν «ταφόπλακα» για τους ελέγχους των τροφίμων, την προστασία του καταναλωτή, το εισόδημα του έλληνα αγρότη και παραγωγού. Αλλωστε οι έλεγχοι ήταν ήδη ελλιπείς, όπως κατ΄ επανάληψη έχουν καταδείξει οι εκθέσεις κοινοτικών εμπειρογνωμόνων. Μάλιστα η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων διότι ο αριθμός των κτηνιάτρων δεν επαρκούσε για την πραγματοποίηση των προβλεπομένων ελέγχων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί από τον περιορισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν θεσπίσει το όριο των 10 χιλιομέτρων. Περιελάμβαναν όλες τις δυνατότητες μετακίνησης του γεωτεχνικού δυναμικού είτε στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου όλες οι αποστάσεις είναι ομαλές (π.χ. Αθήνα- Μέγαρα, Αθήνα- Ελευσίνα), είτε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Για να διανύσεις 10 χιλιόμετρα στην Ευρυτανία, στη Φλώρινα, στα νησιά, μπορεί να χρειαστείς μία ώρα» αναφέρει ο κ. Κακαβάς, επισημαίνοντας ότι όλες οι μετακινήσεις των γεωτεχνικών γίνονται με δικά τους ΙΧ. «Γι΄ αυτό αποζημιωνόμαστε με 15 λεπτά ανά χιλιόμετρο, ενώ η ημερήσια αποζημίωση είναι 9 ευρώ» σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Αντ. Πανούσης .

Σ τον Νομό Ευβοίας, με τις περικοπές των εκτός έδρας (από 120-180 ημέρες τον χρόνο έγιναν 60-80 ημέρες), «οι έλεγχοι από τον Απρίλιο και μετάσε σφαγεία, κτηνοτροφικές μονάδες, τεμαχιστήρια κ.α. θα σταματήσουν. Το ίδιο θα συμβεί και στους άλλους νομούς» επισημαίνει ο κ. Πανούσης. Και προσθέτει ότι για να γίνονται σωστά οι έλεγχοι, οι κτηνίατροι πρέπει να εργάζονται εκτός έδρας τουλάχιστον 220 ημέρες τον χρόνο. Ο έλεγχος των σφαγείων, όπως και η επιτήρηση για τον μελιταίο πυρετό, τη φυματίωση, τη βρουκέλωση και τη λεύκωση, πραγματοποιείται συστηματικά στο πλαίσιο προγραμμάτων της ΕΕ για τη δημόσια υγεία. Αν διακοπούν ή ανασταλούν, ο κοινοτικός πέλεκυς θα πέσει βαρύς. Ειδικά για τον μελιταίο πυρετό, αν το πρόγραμμα σταματήσει η ΕΕ θα εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα μας.

Το αρνί και το μοσχάρι θα… πετάξουν
Ο περιορισμός των ελέγχων, πέρα από τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, θα επιβαρύνει και την τσέπη μας. «Χωρίς κτηνιάτρους τα σφαγεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν και η αγορά θα μείνει χωρίς ελληνικό κρέας. Στην Αθήνα το αρνί θα φθάσει να πωλείται 20 ευρώ το κιλό και το μοσχάρι 15» λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των γεωτεχνικών του Δημοσίου κ. Ν. Κακαβάς. Και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων του Δημοσίου κ. Αντ. Πανούσης λέει: «Οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους στα τυροκομεία ή στις γαλακτοβιομηχανίες και οι παραγωγοί κτηνοτροφικών ή φυτικών προϊόντων δεν θα μπορούν να τα εξάγουν».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.