Η «μητέρα» όλων των δερματικών κυττάρων

ΛΟΝΔΙΝΟ Oλλανδοί και σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν τη «μητέρα» όλων των δερματικών κυττάρων, μια ανακάλυψη η οποία, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Science», αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις θεραπείες για ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις στο δέρμα λόγω ατυχημάτων ή εγκαυμάτων. Οι ερευνητές είδαν έπειτα από πειράματα σε ποντίκια ότι ο «βασιλιάς» των βλαστικών κυττάρων του δέρματος, από τον οποίο προκύπτουν τα υπόλοιπα δερματικά κύτταρα, ζει στους θυλάκους των τριχών.

ΛΟΝΔΙΝΟ Oλλανδοί και σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν τη «μητέρα» όλων των δερματικών κυττάρων, μια ανακάλυψη η οποία, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Science», αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις θεραπείες για ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις στο δέρμα λόγω ατυχημάτων ή εγκαυμάτων.

Οι ερευνητές είδαν έπειτα από πειράματα σε ποντίκια ότι ο «βασιλιάς» των βλαστικών κυττάρων του δέρματος, από τον οποίο προκύπτουν τα υπόλοιπα δερματικά κύτταρα, ζει στους θυλάκους των τριχών. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, όπως τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Χανς Κλέβερς από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της Ολλανδίας, τέτοια βλαστικά κύτταρα υπάρχουν και στους ανθρώπους, δίνοντας ελπίδα για πολύ καλύτερη αντιμετώπιση των τραυματισμών του δέρματος.

Το δέρμα αποτελείται από τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς κυττάρων: τους θυλάκους των τριχών, τους σμηγματογόνους αδένες, καθώς και τον ιστό μεταξύ των θυλάκων και των αδένων που είναι τα κύτταρα της επιδερμίδας. Εως σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο κάθε πληθυσμός δερματικών κυττάρων παραγόταν από δικά του βλαστικά κύτταρα, ωστόσο τώρα αποδεικνύεται ότι ένα «μητρικό» βλαστικό κύτταρο παράγει και τους τρεις τύπους κυττάρων του δέρματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα των βλαστικών κυττάρων που «ζει» στους θυλάκους των τριχών, και στην οποία ανευρίσκεται το γονίδιο Lgr6 σε υπερέκφραση, αποτελεί τη «μητέρα» όλων των δερματικών κυττάρων. Μάλιστα τεστ που διεξήχθησαν σε ποντίκια με τραύματα στο δέρμα έδειξαν ότι τα κύτταρα Lgr6 που βρίσκονταν γύρω από το τραύμα οδήγησαν σε ανάπτυξη νέου δέρματος και σε «επιδιόρθωση» των βλαβών. Η νέα μελέτη αναμένεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη νέου δέρματος των ίδιων των ασθενών το οποίο θα έχει σμηγματογόνους αδένες και την ικανότητα να παρουσιάζει κανονική τριχοφυΐα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.