Το μεγάλο παζάρι για τα hedge funds

Τα πανίσχυρα αμερικανικά και λονδρέζικα κερδοσκοπικά και τραπεζικά λόμπι ανέμεναν με αγωνία χθες το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί όσον αφορά την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών και μεγαλύτερης διαφάνειας στις συναλλαγές τις οποίες διενεργούν τα hedge funds, τα private equity funds και οι επενδυτικές τράπεζες. Στόχος του κ. Μπράουν ήταν να «πείσει» τον γάλλο πρόεδρο πριν από την επικείμενη ...

Τα πανίσχυρα αμερικανικά και λονδρέζικα κερδοσκοπικά και τραπεζικά λόμπι ανέμεναν με αγωνία χθες το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί όσον αφορά την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών και μεγαλύτερης διαφάνειας στις συναλλαγές τις οποίες διενεργούν τα hedge funds, τα private equity funds και οι επενδυτικές τράπεζες. Στόχος του κ. Μπράουν ήταν να «πείσει» τον γάλλο πρόεδρο πριν από την επικείμενη συνολική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να επιτύχει κάποιο συμβιβασμό ως προς τις ρυθμίσεις που θα αφορούν τα hedge funds και τα άλλα ιδρύματα που έχουν έδρα το Λονδίνο.

Φοβούμενος ο βρετανός πρωθυπουργός μήπως πληγεί το City, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου μετά τη Wall Street, προσπαθεί να αποτρέψει διατάξεις που θα έθεταν περιορισμούς ή ακόμη και αποκλεισμό των λονδρέζικων ιδρυμάτων. Μία από αυτές τις διατάξεις προβλέπει ότι ένα fund με έδρα το Λονδίνο θα πρέπει για τις συναλλαγές του σε άλλη χώρα να έχει εξουσιοδότηση από αυτήν. Οι ίδιοι φόβοι ώθησαν και το αφεντικό της Wall Street, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, να αποστείλει προχθές επιστολή στον επίτροπο για την εσωτερική αγορά της ΕΕ και αρμόδιο για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών Μισέλ Μπαρνιέ, όπου εκφράζει τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο ύπαρξης «μεροληπτικών διατάξεων κατά των αμερικανικών ιδρυμάτων».

Η επιστολή του κ. Γκάιτνερ ήταν μια έμμεση προειδοποίηση για αντίποινα από το Κογκρέσο κατά των επενδυτικών ιδρυμάτων με έδρα την Ευρώπη. Ανταπάντησε ωστόσο ο κ. Μπαρνιέ ότι οι κινήσεις της ΕΕ είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του G20 για την επιβολή διαφάνειας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, εκτός από τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ του άξονα ΗΠΑ- Βρετανίας και των άλλων εταίρων τους στην Ευρώπη, ούτε οι διπλωμάτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ τα βρήκαν μεταξύ τους. Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους κανόνες λειτουργίας των hedge funds και των private equity funds σε πανευρωπαϊκή βάση.

Πάντως οι λομπίστες των αμερικανικών hedge funds και των άλλων επενδυτικών και τραπεζικών ιδρυμάτων της Wall Street κατάφεραν να σκοτώσουν τη σπουδαιότερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη δεκαετία του 1930στις ΗΠΑ. Το ναυάγιο μιας συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στη αμερικανική Γερουσία προχθές το βράδυ σχεδόν μηδένισε τις προοπτικές έγκρισης του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των ρυθμιστικών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Θεμάτων της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Κρίστοφερ Τοντ, απέδωσε το ναυάγιο στους Ρεπουμπλικανούς και δήλωσε ότι θα καταφέρει θα περάσει το δικό του νομοσχέδιο. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα γράψει ξανά τους κανόνες της Wall Street, ότι θα δώσει τέλος στο φαινόμενο πως είναι «πολύ μεγάλες για να αφεθεί να χρεοκοπήσουν» και ότι θα προστατεύσει τους καταναλωτές από τα ρισκαδόρικα και τα άλλα επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα. Οι φιλόδοξοι στόχοι του κ. Τοντ όμως έχουν φραγμό διότι στις 26 Μαρτίου λήγουν οι εργασίες του Κογκρέσου. Αντίθετα ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Τοντ «απογοητευτικές» και απέδωσε το ναυάγιο των συνομιλιών σε αντίποινα του Λευκού Οίκου για την εμπλοκή της μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας του κ. Ομπάμα. Με αποτέλεσμα να πάνε στο ράφι ορισμένοι βασικοί στόχοι του αμερικανού προέδρου, όπως οι προτεινόμενοι σαρωτικοί κανόνες (Volcker΄s Rules) που μειώνουν το μέγεθος και απαγορεύουν τις κερδοσκοπικές, πλην χρυσοφόρες, δραστηριότητες των τραπεζών της Wall Street.

Στόχος της μείωσης του μεγέθους τους είναι να σταματήσουν να εκβιάζουν ότι είναι πολύ μεγάλες ώστε να αφεθεί να χρεοκοπήσουν και να κερδοσκοπούν. Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, οι εμπορικές τράπεζες δεν θα επιτρέπεται στο εξής να κατέχουν, να χρηματοδοτούν ή να επενδύουν σε hedge funds και private equity funds, ούτε να παίζουν τα κεφάλαιά τους για ίδιον όφελος.

Εγείρονταν επίσης απαιτήσεις διαφάνειας, κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας στα hedge funds και στις private equity, παρόμοιες με αυτές που προτείνει για τις τράπεζες. Οι κυνικοί όμως υποστηρίζουν ότι σε κάθε ενέργεια του Λευκού Οίκου υπάρχει η αντίδραση της Wall Street. Ισχυρίζονται ότι δεν μπορείς να επιβάλεις αυστηρές ρυθμιστικές διατάξεις σε έναν τομέα επειδή η ανάληψη του κινδύνου με στόχο την επίτευξη υψηλών κερδών δεν μπορεί να μετριαστεί διότι θα πάει κάπου αλλού. Πάντως κυνηγώντας το γρήγορο κέρδος και τα χρυσά μπόνους πάση θυσία τα κεφάλαια και οι τραπεζίτες της Wall Street έχουν και πάλι αναπτύξει μια πρωτάκουστη κερδοσκοπική συμπεριφορά. Χθες οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα έγιναν ανάρπαστες στη Wall Street. Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές και τα θετικά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων έδωσαν νέα δυναμική στις αμερικανικές αγορές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.