«Πάγωσε» η χώρα από τη χθεσινή γενική απεργία

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν, την Πέμπτη, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τραυματισμούς και καταστροφές σε καταστήματα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν, την Πέμπτη, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Οι απεργοί από όλους τους κλάδους και εργασιακούς χώρους, καθώς και φοιτητές, διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία, τα οποία χαρακτήρισαν κοινωνικά άδικα.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 90%.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έγινε στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ομονοίας.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10 στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Τα κυρίαρχα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν: «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές», «κανείς και τίποτα δεν θα τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους», «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κινητοποίησης ενάντια στις πολιτικές περιορισμού του εισοδήματος, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις των μέτρων είναι πανομοιότυπες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αρα απαιτείται κοινή δράση και οργάνωση ταυτόχρονων και κοινών απεργιακών αγώνων σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Σε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους, αλλά και τους αγώνες των ελληνικών συνδικάτων για να μην περάσουν τα μονομερή, σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα περικοπής μισθών και δικαιωμάτων, κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Πεδίο μάχης η Αθήνα

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο των συλλαλητηρίων στο κέντρο της Αθήνας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 αστυνομικοί και, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας διαδηλωτής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, προκλήθηκαν φθορές σε έξι εμπορικά καταστήματα, τέσσερα ξενοδοχεία, τρία υποκαταστήματα τραπεζών και σε δύο οχήματα.

Μέλη που φέρονται ότι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με τους άνδρες των ΜΑΤ και της Ομάδας Δ.

Οι πρώτες συγκρούσεις ξεκίνησαν στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη με την Πατησίων και επεκτάθηκαν στη διάρκεια της πορείας προς τα Χαυτεία και τη Σταδίου, με επιθέσεις νεαρών με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων και χρήση χημικών από την πλευρά των ανδρών των ΜΑΤ.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να τους αποκόψουν από την κεντρική πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με αποτέλεσμα να κοπεί προς στιγμή στα δύο η πορεία.

Νωρίτερα, νεαροί επιχείρησαν να επιτεθούν στο κατάστημα «Πλαίσιο», στα Εξάρχεια, προσπαθώντας να ανεβάσουν τα ρολά. Στη συμβολή των οδών Βερανζέρου και Πατησίων, κουκουλοφόροι πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο μάρκας Audi.

Συμπλοκές έγιναν και στην οδό Σταδίου στο ύψος της Κοραή. Ομάδα νεαρών εξαπέλυσε επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Κοραή, με πέτρες και μολότοφ και έσπασαν τις προθήκες καταστημάτων.

Επεισόδια έλαβαν χώρα και στα Προπύλαια, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- ένας πολίτης τραυματίστηκε από πέτρα.

Μετά την πορεία άγνωστοι πυρπόλησαν κρατικό όχημα τύπου βαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας.

Από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι ομάδες ατόμων επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων εκτοξεύοντας πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, στην Πατησίων, την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου και το Σύνταγμα.

Στη διάρκεια των επεισοδίων στην Αθήνα, η Αστυνομία προσήγαγε 16 άτομα. Σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος εννέα ατόμων. Ομάδες αντιεξουσιαστών διοργανώνουν, το πρωί της Παρασκευής,συγκέντρωση συμπαράστασης υπέρ των συλληφθέντων, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου αναμένεται να οδηγηθούν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια.

Καταστροφές στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι τα συλλαλητήρια ήταν μεγάλα σε όγκο και παλμό.

Ατομα που παρεισέφρησαν στον κύριο όγκο της πορείας της πορείας του Εργατικού Κέντρου επιτέθηκαν σε καταστήματα και τράπεζες, σπάζοντας προθήκες και καταστρέφοντας μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) τραπεζών. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης στο κτίριο της Αγιορείτικης Εστίας.

Ομάδα περίπου 30 ατόμων εισέβαλε σε δύο σούπερ μάρκετ, άρπαξε προϊόντα και τα μοίρασε σε περαστικούς.

Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν τέλος αβγά, πέτρες και χρώματα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Η Αστυνομία επενέβη κάνοντας χρήση χημικών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.