Η αποχή από το αλκοόλ είναι αξίωμα στη δίαιτα. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει προειδοποιήσεις για το πόσες θερμίδες έχουν το κρασί, η μπίρα, το ουίσκι και η βότκα; Και όμως, νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά μέτριες ποσότητες αλκοόλ έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν κιλά και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία σε σχέση με όσες δεν πίνουν.
Τα ευρήματα βασίζονται σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 19.220 Αμερικανίδες, ηλικίας άνω των 39 ετών, οι οποίες διέθεταν «φυσιολογικό» βάρος σύμφωνα με τον δείκτη μάζας του σώματός τους. Ερευνητές του Νοσοκομείου Μπρίγκαμ στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψαν πόσο αλκοόλ κατανάλωναν αυτές οι γυναίκες επί 13 χρόνια.
Σε ποσοστό 60% οι γυναίκες αυτές έπιναν λίγο ή τακτικά, ενώ σε ποσοστό 40% απείχαν από το αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας το 41% των γυναικών έγιναν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Αν και το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες (ένα μικρό ποτήρι κρασί έχει περίπου 150 θερμίδες), όσες δεν έπιναν στην πραγματικότητα πήραν περισσότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου: κατά μέσο όρο οι γυναίκες αυτές «έβαλαν» 4,5 κιλά, ενώ όσες έπιναν με μέτρο πήραν κατά μέσο όρο μόλις 1,5 κιλό. Αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα με δύο ποτά την ημέρα διέτρεχαν κατά 30% λιγότερους κινδύνους να γίνουν υπέρβαρες σε σχέση με εκείνες που δεν έπιναν καθόλου.
Αυτή η σχέση μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και διατήρησης του σωματικού βάρους φαίνεται ότι δεν ισχύει για τους άνδρες. Βρετανική μελέτη του 2003 αποκάλυψε ότι οι άνδρες που έπιναν τακτικά, έπαιρναν περισσότερα κιλά από όσους δεν έπιναν καθόλου. Μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει διαφορετικές επιδράσεις στις διατροφικές συνήθειες των δύο φύλων. Κατά κανόνα οι άνδρες προσθέτουν το αλκοόλ στην καθημερινή πρόσληψη θερμίδων, τη στιγμή που οι γυναίκες είναι πιθανότερο να αντικαταστήσουν μια μερίδα φαγητού με αλκοόλ. Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα δύο φύλα μεταβολίζουν το αλκοόλ. Ερευνες σε ζητήματα μεταβολισμού έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ επιφέρει ελάχιστες ή μηδαμινές αλλαγές στον ανδρικό μεταβολισμό, ενώ έχει την τάση να επιταχύνει ελαφρώς τον γυναικείο. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι όσες θέλουν κομψή σιλουέτα πρέπει να σπεύσουν στην πλησιέστερη κάβα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν μια γυναίκα είναι ήδη υπέρβαρη, το αλκοόλ την παχαίνει περισσότερο απ΄ ό,τι μια λεπτή γυναίκα.