Γ. Παπανδρέου: «Η κερδοσκοπία είναι τρομοκρατία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, «Η κερδοσκοπία αποτελεί ένα είδος τρομοκρατίας» υπογράμμισε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, λίγο προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον για να επιστρέψει στην Αθήνα, τονίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας των ευρωπαίων ηγετών. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ύπαρξη κοινής επιστολής της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και των κκ. Σαρκοζί, Γιούνκερ και Παπανδρέου, με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την προεδρία της ΕΕ, και με αντικείμενο τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, «Η κερδοσκοπία αποτελεί ένα είδος τρομοκρατίας» υπογράμμισε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, λίγο προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον για να επιστρέψει στην Αθήνα, τονίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας των ευρωπαίων ηγετών. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ύπαρξη κοινής επιστολής της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και των κκ. Σαρκοζί, Γιούνκερ και Παπανδρέου, με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την προεδρία της ΕΕ, και με αντικείμενο τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής των κερδοσκόπων, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κρίση ήταν ένα καμπανάκι για να πάρει η διεθνής κοινότητα μέτρα».

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για κοινή πρωτοβουλία με τους ευρωπαίους ηγέτες ώστε να υποβληθούν προτάσεις για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κατά των κερδοσκοπικών κινήσεων στις διεθνές αγορές.

«Το ζητούμενο είναι να καταλάβουν οι κερδοσκόποι ότι θα χάσουν τα χρήματά τους με παρέμβαση της ΕΕ, με εργαλεία που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και δρομολογούνται, εφόσον χρειαστεί» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου περιγράφοντας το πνεύμα της αναμενόμενης πρωτοβουλίας, ενώ δεν απέκλεισε την προσφυγή στο ΔΝΤ ως ύστατη λύση, λέγοντας ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι ως εναλλακτική δυνατότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το απεργιακό μέτωπο, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι κατανοεί τις αντιδράσεις και συμπληρώνοντας: «Είμαστε συνηθισμένοι με διαδηλώσεις αλλά αυτές οι εικόνες γίνονται αντικείμενο παρερμηνείας και εκμετάλλευσης, που μπορεί να πλήξουν τον τουρισμό και αδικούν την εικόνα μας. Δεν το λέω για να μη διαδηλώνουν, αλλά να το έχουν και αυτό υπόψη τους».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και ζήτησε επίσης από την αντιπολίτευση να συμβάλει, καθώς, όπως είπε, όσο περισσότεροι συνδράμουν στην προσπάθεια τόσο το καλύτερο.

Ως προς το αν σκέφτεται αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή την κυβέρνηση με αφορμή τις αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι μεγάλες αλλαγές είναι αυτές που γίνονται στη χώρα. «Είμαστε δημοκρατικό κόμμα, στο οποίο μπορούν να ακούγονται διαφορετικές φωνές, όμως αυτά διευθετούνται και συντεταγμένα προχωράμε σε αυτές τις αλλαγές» τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στις συνομιλίες του με την κυρία Κλίντον και τον πρόεδρο Ομπάμα, και πρόσθεσε: «Εχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία με την πρόσκληση του Ερντογάν, θέλουμε να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές, πιστεύω ότι είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε να λυθεί το ζήτημα». Αργότερα σημείωσε ότι «είναι θέμα πολιτικής βούλησης της Τουρκίας να φύγει από τη λογική της απειλής κατά των νησιών».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.