Η βαρύτητα της Καγκελαρίας στο Βερολίνο, η χλιδή των Ηλυσίων στο Παρίσι και το κύρος του Οβάλ Γραφείου στην Ουάσιγκτον συγκροτούν ένα περιβάλλον στο οποίο ο κ. Γ. Παπανδρέου δείχνει να κινείται με μεγάλη άνεση. Ωστόσο σήμερα τα ξημερώματα επιστρέφει στην Ελλάδα. Σε μια χώρα παράλυτη από την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό κατάληψη, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του σε ένταση. Ο Πρωθυπουργός καλείται από τις περιστάσεις να επαναφέρει την ηρεμία σε κυβέρνηση και κόμμα και να αποκαταστήσει σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η σκληρή επιτήρηση και η κατά γράμμα εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, μια διαδικασία της οποίας τα αποτελέσματα θα φανούν στην αξιολόγηση του Μαΐου.
Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών που ξεκίνησε από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , συνεχίστηκε με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον κ. Νικολά Σαρκοζί και κατέληξε στον κ. Μπαράκ Ομπάμα.
Από αυτό το ταξίδι σε Ευρώπη και ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός αποκόμισε διπλό όφελος. Αφενός κατάφερε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Η επιμονή του ότι δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και οι λεπτομερείς αναφορές του στο πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και στο νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών μεγεθών απέδωσαν καρπούς, έστω και στο επίπεδο των καλών λόγων. Με την αξιοπιστία της χώρας στο ναδίρ ενδεχομένως να μην υπήρχαν περιθώρια για πιο φιλόδοξα αποτελέσματα.
Αφετέρου ο κ. Παπανδρέου υπήρξε ο κινητήριος μοχλός για τη δημιουργία ενός εργαλείου στήριξης των αδύναμων οικονομιών της Ευρώπης και προστασίας του κοινού νομίσματος. Επίσης συνέβαλε στη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής πρότασης για τον σχηματισμό μηχανισμού ελέγχου των κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος του ευρώ, σε συνεργασία με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί και τον κ. Γιούνκερ.