ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Διάσταση απόψεων προκαλούν στο ΝΑΤΟ τα πυρηνικά όπλα που παραμένουν στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ζητούν τώρα από τους Αμερικανούς να αποσύρουν τις τελευταίες πυρηνικές βόμβες Β-61 από τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε χωρών παρέδωσαν μια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στην οποία τον παρακινούν να αρχίσει ευρεία συζήτηση για την πυρηνική πολιτική της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά την προσεχή διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 22 και 23 Απριλίου στο Ταλίν της Εσθονίας.
«Επιθυμούμε να απομακρυνθούν από το ευρωπαϊκό έδαφος τα πυρηνικά όπλα άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ντομινίκ Ντεέν, εκπρόσωπος του βέλγου πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ.
«Το Βέλγιο θέλει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και θα υπερασπιστεί αυτή τη θέση στους κόλπους του ΝΑΤΟεν όψει της διάσκεψης, τον Μάιο στη Νέα Υόρκη, για την αναθεώρηση της συνθήκης που αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» πρόσθεσε ο κ. Ντεέν.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην απομάκρυνση των περίπου 200 ατομικών βομβών τις οποίες οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν στις αποθήκες των βάσεων του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία ήταν η πρώτη που εξέφρασε δημοσίως την πρόθεσή της να ζητήσει την απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφός της.
«Τα πυρηνικά όπλα είναι κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου και δεν εξυπηρετούν πια κανέναν στρατιωτικό σκοπό» αναφέρει η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον δεν συμφωνεί. Σε έκθεσή του με τίτλο «Η Γερμανία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας» ισχυρίζεται ότι είναι στρατηγικό λάθος της Γερμανίας να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα που έχει, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία είναι και αυτή μία από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών που αποκάλυψαν ότι στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας φυλάσσονται «40-90 ατομικές βόμβες».
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσειεπανειλημμένα ότι οραματίζεται έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Στα τέλη του 2009 όμως το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση για τα ατομικά όπλα θα πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο της Συμμαχίας και όχι μονομερώς.