«Οι Ελληνες χρωστάνε μετάλλιο στον Θεόδωρο Κυριακού. Επί δεκαετίεςελληνικό φαγητό στη Βρετανία σήμαινε ταραμοσαλάτα με φλούο ροζ χρώμα, ύποπτα στην όψη κεμπάπ και σπάσιμο πιάτων. Ο Κυριακού όμωςμε το εστιατόριό του “Τhe Real Greek”έδειξε ότι το ελληνικό φαγητό μπορεί να είναι φρέσκο και ζωηρό, όχι λιγδιασμένο και τρίτης κατηγορίας» έγραψε η «Daily Τelegraph» τονίζοντας ότι «η ανατροπή των γαστρονομικών προκαταλήψεων είναι τιτάνιο έργο».
Γιατί λοιπόν ο σεφ Θεόδωρος Κυριακού (φωτογραφία)- γεννηθείς στην Αθήνα πριν από 48 χρόνια από γονείς που διατηρούσαν εστιατόριο- δεν είναι διάσημος στην Ελλάδα; Διότι λείπει από την πατρίδα περισσότερο από 20 χρόνια, «μαγειρεύει» επί βρετανικού εδάφους, ενώ ακόμη και τα βιβλία μαγειρικής του τα γράφει στην αγγλική και μεταφράζονται στην ελληνική. Ξεκίνησε ως ναυτικός, γύρισε τον κόσμο, δοκίμασε διάφορες κουζίνες και το 1990 ξεμπάρκαρε στο Λονδίνο γνωρίζοντας ένα πράγμα: ότι ήθελε να μαγειρεύει. Το 1995 άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο (ως συνιδιοκτήτης και επικεφαλής σεφ) ονόματι «Livebait» (δηλαδή, «ζωντανό δόλωμα»), το οποίο ειδικευόταν στο ψάρι. Ηταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του που σύντομα το αγόρασε μεγάλος όμιλος εστιατορίων. Τέσσερα χρόνια αργότερα άνοιξε το «Real Greek». Οι κριτικοί εστιατορίων το λάτρεψαν.
Ο κ. Κυριακού γνώριζε καλά ότι έπαιρνε διπλό ρίσκο: πρώτον, η ελληνική κουζίνα είχε άσχημη φήμη στη Βρετανία και, δεύτερον, επέλεξε μια σχεδόν άγνωστη περιοχή του Λονδίνου, το Χόξτον (το οποίο σήμερα είναι γεμάτο από μπαρ, εστιατόρια και γκαλερί). Η αλυσίδα «Τhe Real Greek» αριθμεί πλέον επτά εστιατόρια στη βρετανική πρωτεύουσα.