Το «μεγάλο παιχνίδι» με το πετρέλαιο στο Ιράκ

Oι πραγματικά κερδισμένοι των εκλογών δεν θα είναι όσοι ιρακινοί (σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι) πολιτικοί θα συμμετάσχουν τελικά στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, αν και όταν ολοκληρωθεί το πολύπλοκο (και συνήθως αιματοβαμμένο)«παζάρι» μεταξύ των αμέτρητων πολιτικών κομμάτων που κατέβηκαν στις εκλογές, αλλά οι μεγάλες ξένες πετρελαϊκές «αδελφές», ο «αγώνας» των οποίων... τώρα δικαιώνεται. Οι ξένες «oil majors» περίμεναν επτά χρόνια τη «σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας», προτού απλώσουν ξανά τις πολυπλόκαμες αντλίες τους στη Μεσοποταμία. Επτά χρόνια πέρασαν, και περίπου ένα εκατομμύριο άμαχοι Ιρακινοί και 5.500 ξένοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατομμύρια ακόμη εγκατέλειψαν τη χώρα- προτού αρχίσει να παραχωρεί τα πετρελαϊκά «φιλέτα» η ιρακινή κυβέρνηση.

Oι πραγματικά κερδισμένοι των εκλογών δεν θα είναι όσοι ιρακινοί (σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι) πολιτικοί θα συμμετάσχουν τελικά στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, αν και όταν ολοκληρωθεί το πολύπλοκο (και συνήθως αιματοβαμμένο)«παζάρι» μεταξύ των αμέτρητων πολιτικών κομμάτων που κατέβηκαν στις εκλογές, αλλά οι μεγάλες ξένες πετρελαϊκές «αδελφές», ο «αγώνας» των οποίων… τώρα δικαιώνεται. Οι ξένες
«oil majors» περίμεναν επτά χρόνια τη «σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας», προτού απλώσουν ξανά τις πολυπλόκαμες αντλίες τους στη Μεσοποταμία. Επτά χρόνια πέρασαν, και περίπου ένα εκατομμύριο άμαχοι Ιρακινοί και 5.500
ξένοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατομμύρια ακόμη εγκατέλειψαν τη χώρα- προτού αρχίσει να παραχωρεί τα πετρελαϊκά «φιλέτα» η ιρακινή κυβέρνηση.

O πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ Μαλίκι και ο υπουργός Πετρελαίου του Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι παραχώρησαν επισήμως τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του γιγαντιαίου πετρελαιοφόρου πεδίου της Δυτικής Κούρνα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς Εxxon (ΗΠΑ) και Shell (Βρετανία). Τα αποδεδειγμένα αποθέματα του συγκεκριμένου κοιτάσματος ξεπερνούν τα 8,7 δισ. βαρέλια- σχεδόν το 8% του συνόλου των αποθεμάτων του Ιράκ, που φτάνουν τα 115 δισ. βαρέλια. Πρόκειται δε για ένα από τα πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμα, ως προς το κόστος άντλησης, και από τα πλέον κερδοφόρα, από πλευράς κόστους διύλισης, πεδία στον κόσμο.

Προηγήθηκε η παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του κολοσσιαίου κοιτάσματος της Ρουμάιλα με περισσότερα από 17 δισ. βαρέλια σε αποδεδειγμένα αποθέματα, τα οποία παραχωρούνται κατά κύριο λόγο στην Βritish Ρetroleum (ΒΡ) και στην κινεζική Νational Ρetroleum Corp (CΝΡC), που παίρνουν μερίδια 38% και 37% αντίστοιχα. Μια συμμαχία… «συμμαχικών» εταιρειών (η ιταλική Εni, η ιαπωνική Νippon Οil και η ισπανική Repsol) απέκτησε την εκμετάλλευση ενός ακόμη κοιτάσματος στη Νασιρίγια. Εννοείται πως έπεται συνέχεια: άλλα 67 μικρότερα κοιτάσματα ανα μένεται να «βγουν στο σφυρί», με ακόμη πιο επαχθείς όρους, τις πρώτες μετεκλογικές εβδομάδες- φυσικά από τα ίδια πρόσωπα, αφού ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Οσο για το Βόρειο Ιράκ, όπου ως γνωστόν οι «ημιαυτόνομοι» κούρδοι κυβερνήτες διαπραγματεύονται εδώ και καιρό με τους ξένους χωριστές συμφωνίες για τα «Ελντοράντο» του Κιρκούκ και της Μοσούλης, η Shell είναι πολύ κοντά στην απόσπαση συμβολαίου για την περαιτέρω «αξιοποίηση» του τεράστιου κοιτάσματος έξω από το Κιρκούκ, με αποθέματα περίπου 10 δισ. βαρελιών. Τώρα που το ιρακινό «Ελντοράντο» ανοίγει και πάλι, οι αμερικανοί στρατιώτες απλά «μετακομίζουν» σε τεράστια στρατόπεδα στην έρημο, τοποθετημένα φυσικά σε στρατηγικά σημεία, ώστε να ελέγχουν τα χρυσοφόρα κοιτάσματα για λογαριασμό των υπερεθνικών τους «σπονσόρων». Οσο για τον ιρακινό λαό, μοιάζει καταδικασμένος σε μεγαλύτερη ανέχεια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.