ΠΑΡΙΣΙ. Η δύναμη και η επιρροή του Κόκκινου Οδηγού της Μichelin είναι τόσο μεγάλη ώστε τα εστιατόρια τα οποία έχουν βραβευθεί με τρία αστέρια μπορεί να δουν την πελατεία τους να αυξάνεται ως κατά 30% κάθε χρόνο. Ο οδηγός κυκλοφόρησε για πρώτη φορά (και μάλιστα σε… μπλε χρώμα) το 1900 από τον Αντρέ Μισελέν, τότε συνιδιοκτήτη του εργοστασίου ελαστικών Μichelin.
Περιείχε πληροφορίες που χρειάζονταν οι «περιπλανώμενοι» (και ελάχιστοι τότε) αυτοκινητιστές της Γαλλίας: από καταλύματα και φαγητό ως βενζινάδικα και συνεργεία. Από τη δεκαετία του 1920 το τμήμα του οδηγού με τα εστιατόρια είχε γίνει τόσο δημοφιλές που η Μichelin καθιέρωσε το διάσημο πλέον σύστημα αξιολόγησης με τα τρία αστέρια.
Σήμερα κυκλοφορούν 16 Κόκκινοι Οδηγοί με τα κορυφαία εστιατόρια και ξενοδοχεία του κόσμου. Μια ομάδα ανώνυμων επιθεωρητών ειδικά εκπαιδευμένων στη γευσιγνωσία εξαπολύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα πιο γκουρμέ ρεστοράν για να δοκιμάσει τα πιάτα και να κάνει την αξιολόγηση.
Η Αθήνα συμπεριλαμβάνεται στον οδηγό της Μichelin για τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, αλλά κανένα ελληνικό εστιατόριο δεν έχει καταφέρει ακόμη να κερδίσει τρία αστέρια.