Υπέρ του ευρωπαϊκού ταμείου και η Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ H Ευρώπη θα έδινε σε περίπτωση ύστατης ανάγκης βοήθεια στην Ελλάδα, υπογράμμισε χθες η κυρία Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με την Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Βερολίνου. Η Ελλάδα είναι «έγνοια όλων μας», είπε χαρακτηριστικά, και τυχόν χρεοκοπία της θα ζημίωνε και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αν η παροχή βοήθειας γίνει αναγκαία «αυτό θα γίνει υπόθεση όλων των ευρωπαϊκών κρατών», αλλά αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, επεσήμανε. Οπως είπε, κατά τη συνομιλία της με τον κ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟH Ευρώπη θα έδινε σε περίπτωση ύστατης ανάγκης βοήθεια στην Ελλάδα, υπογράμμισε χθες η κυρία Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με την Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Βερολίνου. Η Ελλάδα είναι «έγνοια όλων μας», είπε χαρακτηριστικά, και τυχόν χρεοκοπία της θα ζημίωνε και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αν η παροχή βοήθειας γίνει αναγκαία «αυτό θα γίνει υπόθεση όλων των ευρωπαϊκών κρατών», αλλά αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, επεσήμανε. Οπως είπε, κατά τη συνομιλία της με τον κ. Γ. Παπανδρέου την περασμένη Παρασκευή διαπιστώθηκε ότι η χώρα είναι ικανή να πληρώσει από μόνη της τα χρέη της. Επομένως, «δεν χρειάστηκε να πάρουμε απόφαση για δράση».

Ταυτοχρόνως, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα μεγάλα spreads στον δανεισμό που βαρύνουν την ελληνική οικονομία θα πέσουν με τον καιρό, στον βαθμό που οι αγορές θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη δημοσιονομική πολιτική της Αθήνας – έτσι όπως έγινε πριν από λίγο καιρό και με την Ιρλανδία…

Μέχρι τώρα η καγκελάριος απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε παροχή βοήθειας, επικαλούμενη το άρθρο 125 της Συνθήκης της Λισαβόνας που απαγορεύει σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβουν τα χρέη άλλων χωρών της.

Οι μαγικές λέξεις που εξηγούν αυτή την απότομη στροφή είναι οι εξής: «ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο». Η δημιουργία του, την οποία έθεσε υπό συζήτηση με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται να ενθουσιάζει την κυρία Μέρκελ. Ενα τέτοιο ταμείο θα έλυνε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των χωρών που βρίσκονται σε κρίση όπως η Ελλάδα, υποστήριξε. Για την υλοποίησή της χρειάζονται όμως πολλές διαβουλεύσεις, σχετικά με το ποιος και πόσα θα πληρώνει στο ταμείο, τη διοίκησή του, κτλ. «Χωρίς την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν μπορεί να δημιουργηθεί τέτοιο ταμείο», τόνισε, όμως αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελέσει εμπόδιο εν όψει της δυνατότητας να τίθεται ευκολότερα υπό έλεγχο η οικονομική κρίση μιας χώρας-μέλους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.