O έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε χθες τις χώρες του G20 να ηγηθούν των προσπαθειών αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στις αγορές, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Ανέφερε μάλιστα ότι «χρειαζόμαστε ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τις ανοιχτές, ακάλυπτες πωλήσεις και τα credit default swaps».
Τα CDS είναι ασφάλιστρα που προστατεύουν τους επενδυτές από τον κίνδυνο πτώχευσης μιας χώρας και τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε ένα πραγματικό πρόβλημα για την ευρωζώνη, προειδοποίησε και η γερμανική Αρχή Εποπτείας Χρηματαγορών ΒaFin, η οποία, όπως έγραψε το περιοδικό «Der Spiegel», διαθέτει «σαφείς ενδείξεις για κερδοσκοπία τεραστίων διαστάσεων σε βάρος της Ελλάδας». Τα στοιχεία δείχνουν εξάλλου ότι η συνολική αξία των στοιχημάτων-συμβο- λαίων εν ισχύι επί του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας στην αγορά αντιστάθμισης πιστωτικών κινδύνων (credit default swaps) διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο ξεπερνώντας τα 80 δισ. ευρώ.
Ορισμένα hedge funds, όπως υποστηρίζεται εξάλλου ευρέως στην αγορά, έκτισαν μεγάλες θέσεις, όταν ακόμη τα ελληνικά CDS ήταν φθηνά. Ετσι, όταν οι τιμές τους υπερδιπλασιάστηκαν από τα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου, κάποιοι έβγαλαν πολλά λεφτά. Οταν πάντως το κόστος ασφάλισης του χρέους της Ελλάδας αυξάνεται, έμμεσα αρκετοί επενδυτές πωλούν ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας όμως έτσι τόσο το κόστος δανεισμού της χώρας όσο ίσως και τον συστημικό κίνδυνο.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, το τελευταίο διάστημα πολλά μακροπρόθεσμα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά κεφάλαια, τα οποία στις καλές ημέρες της μεγάλης ρευστότητας/μόχλευσης (πριν από την κρίση) των αγορών αγόραζαν χωρίς κανέναν φόβο ελληνικά ομόλογα, διαπίστωσαν ξαφνικά ότι αυτά δεν ήταν τελικά και τόσο ασφαλή, με αποτέλεσμα να θέλουν να απαλλαγούν κατά ένα ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους από τις «ελληνικές θέσεις τους».
Συνολικά μπορεί, π.χ., η καθαρή αξία (αν δηλαδή εξαιρεθούν οι ενδιάμεσες αγοραπωλησίες που προέρχονται από την πώληση του ίδιου συμβολαίου από έναν επενδυτή σε άλλον) των «στοιχημάτων» πάνω στο ελληνικό χρέος να κυμαίνεται σήμερα στα 10 δισ. ευρώ, το γεγονός όμως ότι η μόχλευση σε τέτοιες περιπτώσεις ξεπερνά τις 20-25 φορές καθιστά μάλλον «μη ηθικό» ή και άκρως επικίνδυνο το να μπορούν ορισμένοι επενδυτές να παίζουν χωρίς περιορισμούς με το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας- και αυτό σημαίνει ότι τα κενά στο διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο, τα οποία επιτείνουν τα σημερινά προβλήματα, θα πρέπει να εξαλειφθούν.