Πώς ο 13ος και ο 14ος μισθός έπεσαν «υπέρ πατρίδος»

Την εβδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δεν έλαβε μόνο μέτρα πρωτοφανούς λιτότητας. Εχασε και κάτι από την ψυχή της. Στις ολονύκτιες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης- ξημέρωμα Τετάρτης κορυφώθηκε το δράμα που εξελισσόταν άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά στο εσωτερικό της κυβέρνησης επί τέσσερις μήνες. Οι συσκέψεις της Τρίτης χαρακτηρίστηκαν ιστορικές από τους συμμετέχοντες. Στην πραγματικότητα επί περίπου δέκα ημέρες πραγματοποιούνταν μυστικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή υπό τον κ. Παπανδρέου στις οποίες ελήφθησαν όλες οι σημαντικές αποφάσεις. Την Τετάρτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, απλώς «οριστικοποιήθηκε το μείγμα», κατά την έκφραση κορυφαίου υπουργού.

Την εβδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δεν έλαβε μόνο μέτρα πρωτοφανούς λιτότητας. Εχασε και κάτι από την ψυχή της. Στις ολονύκτιες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης- ξημέρωμα Τετάρτης κορυφώθηκε το δράμα που εξελισσόταν άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά στο εσωτερικό της κυβέρνησης επί τέσσερις μήνες. Οι συσκέψεις της Τρίτης χαρακτηρίστηκαν ιστορικές από τους συμμετέχοντες.
Στην πραγματικότητα επί περίπου δέκα ημέρες πραγματοποιούνταν μυστικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή υπό τον κ. Παπανδρέου στις οποίες ελήφθησαν όλες οι σημαντικές αποφάσεις. Την Τετάρτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, απλώς «οριστικοποιήθηκε το μείγμα», κατά την έκφραση κορυφαίου υπουργού.

Στη ρωμαϊκή εποχή, έλεγαν ότι αν θέλεις να πεις κάτι σημαντικό πρέπει να το πεις στα λατινικά. Ο κ. Πάγκαλος επέλεξε να πει σε μια νεκρή γλώσσα το «salus populi suprema lex» («υπέρτατος νόμος, η σωτηρία της πατρίδας») και όχι μόνο για να υπογραμμίσει τη σημασία των στιγμών. Οσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη αυτή Φ.Πετσάλνικος, Αννα Διαμαντοπούλου , Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρμπίλη, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Φ.Σαχινίδης, Κ.Θέος έλεγαν αργότερα ότι προσωπικά τους πιστεύω ανατράπηκαν από το βάρος των ευθυνών. «Σήμερα αναμετρώμαστε με την Ιστορία» μεταφέρεται ότι είπε ο αντιπρόεδρος στους συντρόφους του προτού στρωθούν στη δουλειά. Το «αγκάθι» ασφαλώς ήταν ο 14ος αλλά και ο 13ος μισθός. Εκεί επικεντρώθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης. Τα σενάρια που υπήρχαν ήταν πολλά, από την πλήρη περικοπή του 14ου μισθού με αντιστάθμισμα μικρή αύξηση στα επιδόματα και μείωση των αμοιβών στις ΔΕΚΟ, την περικοπή κατά 75%, κατά 50% κ.ά.

Να μην καταργηθεί ο 14ος μισθός
Ο κ. Πάγκαλος αντιτάχθηκε στην πλήρη περικοπή του 14ου μισθού επειδή μια τέτοια απόφαση στην ουσία θα τον καταργούσε. Με αυτή τη λογική συντάχθηκαν και οι υπόλοιποι, συμφωνώντας με την πρόταση του κ. Πετσάλνικου να προτείνουν περικοπή 35% στο δώρο Πάσχα και στο επίδομα άδειας και 30% στο δώρο των Χριστουγέννων. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε περίπου στις 11 το βράδυ και οι κκ. Πετσάλνικος και Σαχινίδης μαζί με την κυρία Βάρτζελη πήγαν στο γραφείο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ.Παπουτσή στη Βουλή.

Εκεί συσκεπτόταν η άλλη ομάδα στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Χ.Παμπούκης, Ευ.Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Α. Λοβέρδος , Ι. Ραγκούσης, Χρ. Παπουτσής, Ν.Αθανασάκης και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στο γραφείο του κ. Παπουτσή η ένταση μεταξύ των συμμετεχόντων προκαλούσε σπινθήρες. Η ανάφλεξη δεν άργησε να έλθει. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις τελικές προτάσεις, οι περισσότεροι υπουργοί πρότειναν εναλλακτικά σενάρια αλλά ο κ. Παπουτσής αντιτάχθηκε πλήρως στα μέτρα και είπε βαριές κουβέντες, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών.

«Διαφωνώ με όλα!»
«Ετσι όπως πάτε,θα διαλύσετε το ΠαΣοΚ και καταστρέφετε το πολιτικό κεφάλαιο του Παπανδρέου. Διαφωνώ με όλα!» είπε. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απάντησε. Οι υπόλοιποι όμως αντέδρασαν: «Χρήστο, ούτε εμείς θέλουμε να κόψουμε τον 14ο μισθό.Προτείνεις κάτι άλλο;» τον ρώτησαν. Τότε ο υπουργός Οικονομικών πήρε τον λόγο και είπε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν επικεντρωθεί στο κράτος. «Αν δεν “χτυπήσω” εδώ, ο Μπαρόζο δεν πείθεται» πρόσθεσε.

Ο κ. Ραγκούσης πρότεινε περαιτέρω μειώσεις στα επιδόματα και όχι στον 14ο μισθό, επισημαίνοντας ότι ό,τι γίνεται στο Δημόσιο θα μεταφερθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Λοβέρδος πρότεινε αντί να πειραχτεί ο 14ος μισθός να μειωθεί κατά 50% το δώρο των Χριστουγέννων και ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. «Είναι σκληρές οι αποφάσεις που παίρνουμε αλλά τι να κάνουμε;» αναρωτήθηκε.

Εκείνη την ώρα μπήκε στο γραφείο η ομάδα της Ζαλοκώστα. Ο κ. Πετσάλνικος τούς είπε ότι κατέληξαν στο 35-35-30 (επί τοις εκατό), οι υπόλοιποι βρήκαν την πρόταση ικανοποιητική και έληξαν τη συνεδρίαση κοντά στα μεσάνυχτα. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης η απόφαση έγινε 30-30-30 για δώρα και επίδομα άδειας. Η νύχτα ωστόσο αποδείχτηκε μεγάλη για την ομάδα των πέντε νομικών από το γραφείο του κ. Σ.Λύτρα που ως τις τέσσερις τα ξημερώματα συνέτασσαν το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος την επόμενη ημέρα στην Βουλή.

Οταν ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις, οι κκ. Χ. Παμπούκης, Γ. Παπακωνσταντίνου και Κ. Θέος έμειναν στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Τηλεφώνησαν στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στο Καστρί, και τον ενημέρωσαν για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί. Τότε μπήκε η τελική σφραγίδα στο πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε έπειτα από λίγες ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής .

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.