Με την αμερικανική οικονομία να απειλείται και το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ σε αδιέξοδο, υπάρχει μόνο ένα πράγμα για το οποίο συμφωνούν όλοι στην Ουάσιγκτον: «οι Κινέζοι όλα τα κάνουν καλύτερα».
Κυβερνοχώρος; Η Κίνα διαθέτει ένα στρατό από χάκερ έτοιμους να κατασκοπεύσουν επιχειρήσεις και μυστικές κρατικές υπηρεσίες. Στρατιωτική ικανότητα; Η Κίνα κλείνει την ψαλίδα τόσο γρήγορα που είναι σχεδόν έτοιμη να αναπτύξει ένα βαλλιστικό πύραυλο που θα μπορούσε να κάνει επικίνδυνη τη ζωή πάνω στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Οικονομία; Η Κίνα έχει μετατραπεί από κατασκευαστής φθηνού ρουχισμού στον τραπεζίτη της Αμερικής.
Ο νέος αυτός «κόκκινος τρόμος» λέει πολλά για τον συλλογικό ψυχισμό των Αμερικανών σήμερα. Μια χώρα με κατά κεφαλήν εισόδημα 6.546 δολαρίων, στριμωγμένη πάνω από την Ουκρανία και κάτω από τη Ναμίμπια, βάζει τον φόβο του Θεού, ή του Μάο, στην καρδιά μας. Εχοντας ζήσει στην Κίνα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, γίναμε μάρτυρες και καταγράψαμε την εκπληκτική οικονομική και κοινωνική αλλαγή της. Ομως ο ενθουσιασμός με τον οποίο οι πολιτικοί και οι ειδήμονες κατασκευάζουν κινεζικούς μπαμπούλες φανερώνει μάλλον την άβολη κατάσταση στην Αμερική παρά την επιτυχία πίσω από το Σινικό Τείχος.
Οι εσωτερικές μας ανησυχίες έχουν μεταλλαχθεί σε ανησυχία για την Κίνα. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε: «Οι Κινέζοι δεν χρειάζονται 60 ψήφους. Χρειάζονται μόνο την ψήφο ενός και αυτός ο ένας έχει ψηφίσει… Εμείς εδώ είμαστε ακινητοποιημένοι». Οπως και άλλοι, ο Γκράχαμ υπερβάλλει την κινεζική απειλή για να παρακινήσει τους συναδέλφους του γερουσιαστές.
Αλλά όπως είχε πει ο κινέζος στρατηγός Σουν Τζου, «αν δεν γνωρίζεις ούτε τον εχθρό σου ούτε τον εαυτό σου, είναι βέβαιο ότι θα κινδυνεύσεις». Η Κίνα δεν είναι ο εχθρός, αλλά το να διογκώνουμε την κινεζική πρόκληση μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνο με το να την υποτιμούμε.