Πάγωσαν οι 850 εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος την περασμένη εβδομάδα με την ανακοίνωση της διοίκησης για προσωρινή διακοπή εργασιών στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο λόγω μειωμένης ζήτησης.
Το σοκ ήταν ισχυρό, καθώς η Παπαστράτος είναι μια εταιρεία με μεγάλη ρευστότητα, υψηλή κερδοφορία, ισχυρούς μετόχους (ανήκει στη Ρhilip Μorris) και αναγνωρίσιμα προϊόντα. Η πτώση της κατανάλωσης όμως δεν κάνει διακρίσεις, ακόμη κι αν πρόκειται για το αγαπημένο τσιγαράκι του Ελληνα, και φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, αφού υποχρεώνει ακόμη και κολοσσούς να αναδιπλώνονται και να προχωρούν στη λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση του κόστους.
Επειτα από επτά χρόνια επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελλάδα μέσω της Παπαστράτος, η Ρhilip Μorris βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση της ζήτησης σιγαρέτων, φαινόμενο που τα στελέχη της εταιρείας δεν το αποδίδουν τόσο στο μέτρο απαγόρευσης του καπνίσματος όσο στην πτώση της καταναλωτικής δαπάνης που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση. Το ανησυχητικό είναι ότι ακόμη η Παπαστράτος δεν έχει περάσει στα τσιγάρα της την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, γεγονός που προϊδεάζει για ακόμη δυσκολότερες ημέρες, αφού το πακέτο των 3,20 ευρώ θα «σκαρφαλώσει» στα 4,20 ευρώ. Από την αγορά υποστηρίζουν ότι η πτώση της ζήτησης δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αφήνουν να εννοηθεί τα στελέχη της Παπαστράτος, αλλά ενδεχομένως επειδή διαβλέπουν αναιμική ζήτηση στο άμεσο μέλλον, λόγω της επιπρόσθετης φορολογίας, «προετοιμάζουν το έδαφος για σκληρότερα μέτρα απέναντι στους εργαζομένους».
Την περασμένη εβδομάδα, το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο δεν λειτούργησε Πέμπτη και Παρασκευή. Οπως επισημαίνουν από την Παπαστράτος, το 2009 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε σε σχέση με το 2008, αλλά η πτώση αυτή γιγαντώθηκε τους πρώτους δύο μήνες του 2010 (κάνουν λόγο για συνολική υποχώρηση της αγοράς κατά 25%) για αυτό και η διοίκηση προχώρησε στην απόφαση για προσωρινή παύση των εργασιών μέχρι να ανακάμψουν οι παραγωγικές της ανάγκες. Οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να λάβουν μέρος της κανονικής τους άδειας.
Αύριο οι εργαζόμενοι θα προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους, αλλά δεν γνωρίζουν αν η διοίκηση θα αποφασίσει εκ νέου να εφαρμόσει το μέτρο. «Το Βήμα της Κυριακής» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Χρ. Τσόλκα, ο οποίος ευγενικά αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε.
Η εταιρεία απασχολεί στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο 850 άτομα, αλλά το μέτρο αφορά τους εργάτες στις γραμμές παραγωγής, που υπολογίζονται περίπου σε 700, και όχι τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Η Παπαστράτος, βιομηχανία-σύμβολο για την ελληνική οικονομία, εξαγοράστηκε το 2003 από την πολυεθνική Ρhilip Μorris. Η πολυεθνική είχε αποκτήσει από την οικογένεια Αβέρωφ το 75% καταβάλλοντας 363 εκατ. ευρώ και μαζί με τη δημόσια πρόταση που ακολούθησε και τη διαγραφή της μετοχής από το ΧΑ το τίμημα προσέγγισε τα 480 εκατ. ευρώ. Η επένδυση της Ρhilip Μorris θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις ξένης εταιρείας στην Ελλάδα, αφού η Παπαστράτος όλα αυτά τα χρόνια εμφανίζει υψηλή κερδοφορία και γεμίζει με μερίσματα τα ταμεία της μητρικής στην Ελβετία.
Το 2008, οπότε υπάρχουν τα τελευταία επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, ο καθαρός τζίρος της καπνοβιομηχανίας (πλην φόρων και ΦΠΑ) διαμορφώθηκε στα 298 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 73 εκατ. ευρώ. Λίγο υψηλότερα (77 εκατ. ευρώ) ήταν το 2007, ενώ κερδοφόρες ήταν και οι χρήσεις του 2004, 2005 και 2006. Για αυτό και η Ρhilip Μorris αποφάσισε να επενδύσει άλλα 100 εκατ. ευρώ για να στηθεί νέα, υπερσύγχρονη μονάδα στον Ασπρόπυργο, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και να μείνει προς αξιοποίηση η ιστορική έδρα που βρίσκεται σε γήπεδο 20 στρεμμάτων στον Πειραιά.
Η Παπαστράτος συνεργάζεται με τη Ρhilip Μorris από το 1975, όταν και επήλθε συμφωνία για την παρασκευή και πώληση του σήματος Μarlboro στην Ελλάδα. Η Παπαστράτος παράγει και διαθέτει μερικές από τις δημοφιλέστερες μάρκες τσιγάρων, όπως: Μarlboro, Αssos, Ρresident, Οld Νavy, Νext, Ρhilip Μorris, L&Μ, Chesterfield, Μuratti, Virginia Slims κ.ά. Η πολυεθνική, εκτός από την Ελλάδα, έχει δραστηριότητα σε 32 χώρες.