Τα θύματα αναζητούν λύσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα θύματα του επιχειρηματία Π. Ψωμιάδη από το «λουκέτο» των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου «Ασπίς Πρόνοια». Ο κ. Σ. Παπαδοσηφάκης, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, αναζητεί λύση για την απώλεια του αρχικού του κεφαλαίου των 30.000 ευρώ. Οπως ισχυρίζεται έπεσε θύμα απάτης από προϊόντα τα οποία υποτίθεται ότι επένδυαν στο Ντουμπάι και σε εταιρείες τού αμερικανικού στρατού. «Ολα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007, όταν με προσέγγισε η κυρία Παρθένα Ψωμιάδη, σύζυγος του εξαδέλφου του κ.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα θύματα του επιχειρηματία Π. Ψωμιάδη από το «λουκέτο» των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου «Ασπίς Πρόνοια». Ο κ. Σ. Παπαδοσηφάκης, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, αναζητεί λύση για την απώλεια του αρχικού του κεφαλαίου των 30.000 ευρώ. Οπως ισχυρίζεται έπεσε θύμα απάτης από προϊόντα τα οποία υποτίθεται ότι επένδυαν στο Ντουμπάι και σε εταιρείες τού αμερικανικού στρατού.

«Ολα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007, όταν με προσέγγισε η κυρία Παρθένα Ψωμιάδη, σύζυγος του εξαδέλφου του κ. Ψωμιάδη, η οποία μου πρότεινε τις συγκεκριμένες επενδύσεις που θα πραγματοποιούνταν με τη διαμεσολάβηση του συμβούλου επενδύσεων κύριου Λιαντινιώτη », τονίζει ο κ. Παπαδοσηφάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα πήγαιναν καλά μέχρι και ένα χρόνο μετά την έναρξη της επένδυσης, καθώς ελάμβανε κάθε μήνα τους τόκους της, που έφτασαν ακόμη και στο 4% ως 5% του αρχικού του κεφαλαίου ανά μήνα. «Κάποια στιγμή όμως οι τόκοι δεν καταβάλλονταν και τότε ξεκίνησε ο αγώνας μου για να πάρω πίσω τα χρήματα που επένδυσα εγώ και τρεις ακόμη φίλοι μου, τα οποία έφτασαν συνολικά τα 100 χιλιάδες ευρώ», επεσήμανε ο κ. Παπαδοσηφάκης. Εν κατακλείδι, σήμερα έχει μείνει με ακάλυπτες επιταγές του κ. Λιαντινιώτη και με απλήρωτα γραμμάτια, αναζητώντας το δίκιο του, ενώ όλοι έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης.

25.000 ευρώ χαμένα
Τέσσερα αποταμιευτικά προγράμματα και προϊόντα σύνταξης είχε στην κατοχή της η κυρία Μαρία Κ.,

τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια της Ασπίς Πρόνοια συνάφθηκαν από το 1991 ως το 1999. Ωστόσο ως σήμερα η κυρία Μαρία δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ, όταν οι εισφορές της όλα αυτά τα χρόνια έφτασαν τα 25.000 ευρώ. Για κάποια προϊόντα είχε προχωρήσει σε εφάπαξ καταθέσεις, ενώ στα υπόλοιπα προχωρούσε σε περιοδικές καταβολές. «Πλέον η μόνη μου ελπίδα είναι να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα πίσω, μετά τη διαδικασία αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Ασπίς που βρίσκεται σε εξέλιξη», κατέληξε χαρακτηριστικά η ίδια.

Χωρίς περίθαλψη

Τις συνέπειες του κλεισίματος της Ασπίς Πρόνοια βιώνει η κυρία Βαλασία Βουλγαροπούλου, η οποία είχε συνάψει συμβόλαιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, το 1991, με την ασφαλιστική εταιρεία. Λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που ξεκίνησαν το 1998, άρχισε η χρήση των παροχών που προέβλεπε το συμβόλαιο, καθώς η ασφαλισμένη έμεινε ανάπηρη κατά ποσοστό υψηλότερο του 67%, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εγχειρήσεις στην καρδιά, προσβλήθηκε από καρκίνο και υπέστη τρία εγκεφαλικά. Και ενώ το συμβόλαιο κάλυπτε κανονικά επί 10 και πλέον έτη όλη την απαιτούμενη δαπάνη που προβλεπόταν και από τους όρους του, από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα πάντα ανατράπηκαν και έκτοτε η κυρία Βουλγαροπούλου έχει μείνει χωρίς περίθαλψη. Η ίδια τονίζει ότι καμία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία δεν δέχεται να την ασφαλίσει σήμερα, ενώ οι παροχές από την Πρόνοια στα δημόσια νοσοκομεία είναι προβληματικές.

Ο κ. Λ. Καραστατήρης αναφέρει ότι «ήμασταν ασφαλισμένοι ως οικογένεια με οικογενειακό νοσοκομειακό συμβόλαιο στον κλάδο Υγείας γύρω στα επτά χρόνια. Ολο αυτό το διάστημα είχαμε καταβάλει περίπου 12.500 ευρώ στην Ασπίς Πρόνοια Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών. Οταν έσκασε το «κανόνι» της Ασπίς έμεινα ξεκρέμαστος και είχα και άμεση ανάγκη τότε, λόγω προηγούμενου σοβαρού χειρουργείου.

Επιτυχής διέξοδος
Πήρα τον ασφαλιστή μου τηλέφωνο και ζήτησα ενημέρωση γύρω από το τι μπορούμε να κάνουμε μετά το “λουκέτο” της εταιρείας. Η απάντηση ήταν ότι έχω δύο διεξόδους: Ή να προχωρήσω σε δικαστική διεκδίκηση μέρους των χρημάτων για το υπόλοιπο τρίμηνο που ήμουν ασφαλισμένος ή να πάρω το συμβόλαιο και να το πάω σε άλλη εταιρεία. Εγώ προτίμησα να πάω το συμβόλαιο σε άλλη εταιρεία, η οποία, φυσικά, λόγω του σοβαρού χειρουργείου που είχα κάνει, εξαίρεσε κάποιες καλύψεις που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν εξαιρεθεί. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη σύζυγό μου. Δεν προτίμησα τη δικαστική οδό, διότι νομίζω ότι είναι μεγαλύτερη η ταλαιπωρία από το όφελος».

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Δέσμευση περιουσίας

Δεσμεύτηκαν με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών τα περιουσιακά στοιχεία του Π.Ψωμιάδη και της οικογενείας του. Μετά την προσφυγή 63 επενδυτών που είχαν αγοράσει ομόλογα της Ασπίς Capital, «πάγωσαν» προσωρινά με διαταγή του προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών τα περιουσιακά στοιχεία, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ασπίς Π. Ψωμιάδη, των μελών της οικογενείας του και των εταιρειών του. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται κάθε μεταβολή της κινητής και ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον Π. Ψωμιάδη, στη σύζυγό του, στην κόρη του και στις εταιρείες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Η προσωρινή διαταγή ισχύει ώσπου να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι 63 επενδυτές ζητώντας την εγγραφή προσημείωσης στα περιουσιακά στοιχεία του Π. Ψωμιάδη, των οικείων του και των εταιρειών του μέχρι του ποσού των 8,5 εκατ. ευρώ. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθεί σε δύο μήνες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.