Η οικονομική κρίση συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της στη Γαλλία όπου η ανεργία ξεπερνά πλέον το 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (ΙΝSΕΕ) οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν πλέον τα 2,7 εκατομμύρια στο σύνολο της χώρας (συμπεριλαμβανομένων των υπερπόντιων εδαφών) ενώ οι νέοι πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα. Στα άτομα ηλικίας ως και 24 ετών το ποσοστό της ανεργίας υπερβαίνει το 25%. Τα στοιχεία είναι πράγματι σοκαριστικά καθώς πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια. Στα μητρώα των ανέργων δεν συμπεριλαμβάνονται εκατομμύρια υποαπασχολούμενοι οι οποίοι εντάσσονται σε προγράμματα «μερικής ανεργίας», όπως ευφυώς αποκαλούνται στη Γαλλία οι συμβάσεις που αφορούν εργασία λίγων ημερών ή ακόμη και λίγων μόνο ωρών εβδομαδιαίως. «Τα χειρότερα έπονται διότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται αν και με πιο αργούς ρυθμούς» ομολογεί ο Ματιέ Πλαν, οικονομολόγος στο Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συνθηκών (ΟFCΕ). Το ίδιο βεβαιώνει και η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας η οποία προβλέπει κορύφωση της αύξησης στα μέσα του 2010.
Εκτός όμως από άνοδο της ανεργίας οι στατιστικές καταγράφουν εκ διαμέτρου αντίθετη τάση στη βιομηχανική παραγωγή που υποχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη δέσμη μέτρων με σκοπό την «ανάταση της γαλλικής βιομηχανίας η οποία συνιστά απόλυτη προτεραιότητα» όπως είπε μιλώντας σε εργοστάσιο κατασκευής πολεμικών ελικοπτέρων στη νότια επαρχία Μπους ντι Ρον. Με αρκετή δόση πατριωτισμού διεμήνυσε ότι «η Γαλλία πρέπει να παραμείνει μια μεγάλη βιομηχανική χώρα. Το οφείλει στην ιστορία, στην οικονομία και στον λαό της». Η αποβιομηχάνιση της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη καθώς τα έσοδα από τη βιομηχανική παραγωγή αντιστοιχούν μόλις στο 16% του γαλλικού ΑΕΠ την ώρα που στη Γερμανία το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 30%. Αυτό άλλωστε εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τη ραγδαία αύξηση των ανέργων στη Γαλλία.
Αυτό όμως που απέφυγε να πει ο γάλλος ηγέτης είναι ότι η μετεγκατάσταση των βιομηχανιών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συνεχίζει να αποτελεί την πλέον προσφιλή τακτική των βιομηχάνων της χώρας- και όχι μόνο.
Προφανώς οι ίδιοι δεν εμφορούνται από πατριωτικά αισθήματα και δεν ασπάζονται τις υψηλές προσδοκίες του γάλλου προέδρου για το μέλλον της χώρας. Στις αρχές της εβδομάδας, πολλά χιλιόμετρα βορειότερα από το εργοστάσιο που επισκέφθηκε ο Σαρκοζί, εργάτες σε μονάδα παραγωγής της Siemens λάμβαναν δραστικότερα μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.