Θερμές φιλοφρονήσεις, αόριστες υποσχέσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Θερμές φιλοφρονήσεις για την προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Γ. Παπανδρέου παρείχε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ, αποφεύγοντας όμως κάθε συγκεκριμένη δέσμευση για έμπρακτη βοήθεια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δανειστεί με ευνοϊκότερους όρους. Οι δύο ηγέτες πάντως προανήγγειλαν την ανάληψη πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά της κερδοσκοπίας και τη συνεργασία για την ανάπτυξη των υποδομών στην Ελλάδα με την έκδοση και κοινού ανακοινωθέντος.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Θερμές φιλοφρονήσεις για την προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Γ. Παπανδρέου παρείχε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ, αποφεύγοντας όμως κάθε συγκεκριμένη δέσμευση για έμπρακτη βοήθεια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δανειστεί με ευνοϊκότερους όρους. Οι δύο ηγέτες πάντως προανήγγειλαν την ανάληψη πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά της κερδοσκοπίας και τη συνεργασία για την ανάπτυξη των υποδομών στην Ελλάδα με την έκδοση και κοινού ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έθεσε στη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο, στην οποία ήταν παρόντες και οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνστα- ντίνου, Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης και ο αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ. Η κυρία Μέρκελ προσπέρασε την αναφορά και λίγη ώρα αργότερα επεσήμανε δημοσίως ότι και για τις δύο κυβερνήσεις, όπως και για όλη την ευρωζώνη, το κοινό νόμισμα λειτουργεί περισσότερο ως προστασία.

«Η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα οικονομική βοήθεια» τόνισε η κυρία Μέρκελ στις δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας κατ΄ επανάληψη τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και την προσπάθεια του Πρωθυπουργού θαρραλέα και επίπονη.

Ο κ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ για τη στήριξη που παρείχε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και τόνισε με τη σειρά του ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική αλλά πολιτική βοήθεια.

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών σε δύο σημεία: τον αγώνα κατά των κερδοσκόπων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (όπου πάντως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένοι μηχανισμοί), με την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς την Επιτροπή, ώστε να «τεθούν φραγμοί στην κερδοσκοπία με τα CD» και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στους τομείς της τεχνογνωσίας, της έρευνας, της περιβαλλοντικής τεχνολογίας, της πολιτικής προστασίας, της λαθρομετανάστευσης και του ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής επιτροπής των δύο κυβερνήσεων, ενώ χαρακτηριστικό ήταν ότι η κυρία Μέρκελ παρουσίασε τη συμφωνία αυτή ως συμβολή της Γερμανίας στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ως προς το ζητούμενο των τελευταίων ημερών και εβδομάδων, δηλαδή τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βγει στις αγορές και να δανειστεί με ικανοποιητικά επιτόκια, παρά τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, η κυρία Μέρκελ όταν ρωτήθηκε σχετικώς απάντησε ότι η Γερμανία προσφέρει την αλληλεγγύη της, ενώ επέμεινε στη συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό λέγοντας ότι «οι αγορές δεν κοιτούν μόνο την αυριανή ημέρα αλλά βλέπουν και σε βάθος χρόνου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εισροή επενδύσεων στις νέες υποδομές. Στη δεύτερη σχετική ερώτηση, αν υπάρχει περίπτωση ευθείας γερμανικής βοήθειας σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η καγκελάριος απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ως εκ τούτου η ερώτηση δεν τίθεται καν.

Το σημείο της γερμανικής συμβολής στις υποδομές της χώρας επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός αντιστρέφοντας την ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης νησιών που τέθηκε από γερμανούς βουλευτές. Απέκλεισε φυσικά κάτι τέτοιο λέγοντας ότι «υπάρχουν και πιο ευφάνταστοι τρόποι για να μειωθεί το έλλειμμα» και ότι «οι Ελληνες έχουν πολεμήσει για την ελευθερία των νησιών τους», αλλά υπογράμμισε πως κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στα ελληνικά νησιά, ειδικά στον τομέα της περιβαλλοντικής τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα έντασης που διαμορφώθηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τις τελευταίες εβδομάδες μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «Σέβομαι αυτά που έχουν κάνει και περνάνε οι Ελληνες, παρακαλώ όμως και για την κατανόησή τους ότι και σε άλλες χώρες έχουν υπάρξει και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα». Κλείνοντας δε τη συνέντευξη Τύπου η κυρία Μέρκελ έστειλε «θερμούς χαιρετισμούς στην Ελλάδα» λίγες ημέρες αφότου ο κ. Ολι Ρεν είχε ευχηθεί «καλό κουράγιο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.