Οι επιλογές των αναδυομένων

Στην αρχή της τελευταίας παγκόσμιας κρίσης, οι αναδυόμενες οικονομίες αποτελούσαν το «ασφαλές καταφύγιο» των επενδυτών υπεραποδίδοντας, καθώς κυριαρχούσε ακόμη η θεωρία της «αποδέσμευσής» τους από τις ανεπτυγμένες. Η θεωρία αυτή όμως κατέρρευσε το 2008, όταν έγινε σαφές ότι η επιβράδυνση στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί και στις αναδυόμενες αγορές. Υστερα ήλθε η ανάκαμψη και, παρά τις αρχικές ανησυχίες, το 2009 οι αναδυόμενες αγορές υπεραπέδωσαν, καθώς οι έντονες κρατικές παρεμβάσεις απέτρεψαν μια μεγάλη ύφεση, προκαλώντας ισχυρή ενδυνάμωση όλων των ριψοκίνδυνων αξιών.

Στην αρχή της τελευταίας παγκόσμιας κρίσης, οι αναδυόμενες οικονομίες αποτελούσαν το «ασφαλές καταφύγιο» των επενδυτών υπεραποδίδοντας, καθώς κυριαρχούσε ακόμη η θεωρία της «αποδέσμευσής» τους από τις ανεπτυγμένες. Η θεωρία αυτή όμως κατέρρευσε το 2008, όταν έγινε σαφές ότι η επιβράδυνση στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί και στις αναδυόμενες αγορές.

Υστερα ήλθε η ανάκαμψη και, παρά τις αρχικές ανησυχίες, το 2009 οι αναδυόμενες αγορές υπεραπέδωσαν, καθώς οι έντονες κρατικές παρεμβάσεις απέτρεψαν μια μεγάλη ύφεση, προκαλώντας ισχυρή ενδυνάμωση όλων των ριψοκίνδυνων αξιών. Το 2010 πάλι, καθώς η ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο συγκρατείται από τα υψηλά χρέη, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι αυτές που, όπως λένε οι αναλυτές, για κυκλικούς και διαρθρωτικούς λόγους θα ηγηθούν της παγκόσμιας οικονομίας.

Ετσι, αν και οι μετοχές των αναδυομένων αγορών ήταν πρωταθλητές των αποδόσεων, όχι μόνο για το 2009 (+59% σε τοπικό νόμισμα, +79% σε δολάρια) αλλά και συνολικά κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, κατά την οποία κατάφεραν να τριπλασιάσουν σχεδόν την αξία τους, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως και κατά την τρέχουσα χρονιά θα υπεραποδώσουν. Η «παρατεταμένη περίοδος» χαλαρής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ υποδεικνύει υπεραπόδοση των αναδυόμενων αγορών, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, ενώ άλλοι λένε ότι, καθώς οι αγορές συνολικά ενσωματώνουν ένα υψηλό πολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου, το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον παραπέμπει μάλλον σε πιο επιλεκτικές επιλογές. Η ΗSΒC συστήνει, π.χ., αυξημένες θέσεις σε Αίγυπτο, Ρωσία, Ουγγαρία, Τουρκία, Κίνα, Ταϊβάν, Μεξικό και στις αγορές του Περσικού Κόλπου.

Από την άλλη πλευρά, η πορεία του πληθωρισμού και η επερχόμενη άνοδος των επιτοκίων (κυρίως στο β΄ εξάμηνο) αποτελούν τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στη φάση αυτή για τις αναδυόμενες αγορές, ενώ πρόκληση για την επενδυτική ψυχολογία αποτελεί και μια πιο περιοριστική πολιτική στην Κίνα, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει πιέσεις σε αξίες που επηρεάζονται από την κινεζική ρευστότητα (μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα των ΗΠΑ).

Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών τους πάντως, το γεγονός ότι συνεχίζουν να αποτελούν την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους ενισχύουν, όπως δείχνουν τα πράγματα, τις ροές κεφαλαίων, καθιστώντας τις αναδυόμενες αγορές μεσοπρόθεσμα μια σταθερά ελκυστική επενδυτική επιλογή.

mantik@tovima.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.