Συνεχίζεται κανονικά στη Νέα Δημοκρατία η διανομή θέσεων και ρόλων χωρίς κανένα περιεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό διορίστηκε ο κ. Β. Κικίλιας στη νεοπαγή θέση του Γραμματέα Νέας Γενιάς.
O πρώην καλαθοσφαιριστής κ. Κικίλιας είναι πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων και «πουλέν» του κ. Ν. Κακλαμάνη , που όμως ξεστράτισε στις εσωκομματικές εκλογές συντασσόμενος με τον κ. Αντ. Σαμαρά . Για τη γενναία αυτή πράξη του έλαβε χθες το παραπάνω κομματικό αξίωμα. Και εις ανώτερα.
***
O κ. Κικίλιας δεν ήταν ο μόνος τυχερός. Στο πλαίσιο της στρατηγικής «κάθε στέλεχος και αξίωμα» ο κ. Σαμαράς διόρισε χθες τον πρώην βουλευτή κ. Δ. Σαμπαζιώτη ως αναπληρωτή Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γενικώς εκείνο που επιζητούν πολλοί στη Νέα Δημοκρατία είναι υποτυπώδη και εικονικά αξιώματα απλώς και μόνο για να μπορούν να κυκλοφορούν με αξιοπρέπεια στις καφετέριες του Κολωνακίου. Η νέα ηγεσία τα προσφέρει, αφού είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για τα στελέχη του κόμματος.
***
Ευχάριστο διάλειμμα από την ενασχόληση με ένα κόμμα ξεχασμένο ακόμη και από τους ερωτώμενους των εταιρειών δημοσκοπήσεων ήταν για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας η χθεσινή συνάντησή του με την επίτροπο Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη (στο σκίτσο). Μου λένε ότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία αφού και η Μαρία (στην πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα) έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Η συζήτηση έφτασε γρήγορα στη «γαλάζια ανάπτυξη» , η οποία δεν είναι φυσικά η ανάπτυξη της εποχής Καραμανλή (όπως νόμιζαν ορισμένοι στη Ρηγίλλης), αλλά η αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων.
Oφείλω να επισημάνω ότι η κυρία Δαμανάκη συζήτησε για τη «γαλάζια ανάπτυξη» και με τον κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της προχθεσινής τους συνάντησης. Η Μαρία εξέθεσε ορισμένες ιδέες της σχετικά με τη «γαλάζια ανάπτυξη» στον Πρωθυπουργό, ο οποίος αμέσως της ζήτησε να τις μεταφέρει στον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη. Τελικώς, ο Χάρης αναδεικνύεται σε έναν Καρδινάλιο Ρισελιέ της κυβέρνησης, με αρμοδιότητες που εκτείνονται από το Αμπου Ντάμπι και τη «γαλάζια ανάπτυξη» ως τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων.
***
Ποιος είναι ο πιο πρόθυμος να μιλάει στη Βουλή, να στηρίζει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και να τηλεφωνεί διαρκώς στη Ρηγίλλης για να προσφέρει συμβουλές στη νέα ηγεσία; Μα φυσικά ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος. Μου λένε ότι ο Πάκης έχει ταράξει στα τηλεφωνήματα τις γραμματείς του κ. Σαμαρά και ορισμένους τομεάρχες του κόμματος και προσφέρει συμβουλές χωρίς κανένας να του το έχει ζητήσει. «Είναι εκπληκτικό ότι εκείνοι που προσφέρουν συμβουλές είναι εκείνοι που μας οδήγησαν στον όλεθρο» ακούστηκε να λέει στωικά βουλευτής που έμαθε για τον κομματικό ηρωισμό του κ. Παυλόπουλου.
Το μόνο που απομένει να ακούσουμε είναι ότι προσφέρει συμβουλές και ο κ. Καραμανλής.
***
Οι επιδόσεις του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσεων είναι χειρότερες ακόμη και από τις επιδόσεις της υπόλοιπης κυβέρνησης. Μετά τη χθεσινή πρωτοφανή επίθεση του κ. Χρ. Παπουτσή στον κ. Φ. Σαχινίδη μέσα στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου κ. Γ. Ελενόπουλος απέδειξαν τις μοναδικές ικανότητες που διαθέτουν να εξαφανίζονται μπροστά στα δύσκολα. Ηθελαν- και κατάφεραν- να αποφύγουν να απαντήσουν αν ο Πρωθυπουργός εγκρίνει τη συμπεριφορά του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Παπουτσή ή αν καλύπτει τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη.
Σημειώνω ότι ο Χρήστος κάλεσε τον Φίλιππο να συνειδητοποιήσει σε ποια κυβέρνηση συμμετέχει, επειδή ο Φίλιππος είπε στον Χρήστο (και στους υπόλοιπους βουλευτές) ότι το δίλημμα ανάπτυξη ή δανεισμός είναι μεταφυσικό. Αργότερα ο κ. Παπουτσής εξηγούσε σε συνομιλητές του ότι ίσως υπερέβαλε, αφού είχε φορτιστεί από τα επεισόδια που είχαν συμβεί λίγο νωρίτερα στο Σύνταγμα.
Πολλοί βουλευτές ερμήνευσαν το επεισόδιο ως επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι το ρήγμα ανάμεσα στα «δύο ΠαΣοΚ» ξύπνησε μετά το «σοκ των μέτρων» και είναι έτοιμο να «δώσει» μεγάλο σεισμό. Κάποιοι πάντως που βλέπουν τον πρώην επίτροπο με μισό μάτι λένε πως ο κ. Παπουτσής ίσως ήθελε να γίνει υπουργός κυβερνήσεων που μοιράζουν τη «δανεική ανάπτυξη», αλλά φαίνεται ότι για την Ελλάδα η τελευταία αυτή κυβέρνηση ήταν εκείνη του κ. Καραμανλή.