Αισιόδοξη ότι το έλλειμμα στο τέλος του 2010 ενδεχομένως να πέσει και κάτω από το 7,5% του ΑΕΠ εφέτος έναντι του στόχου του 8,7% μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση είναι η Αlpha Βank, η οποία εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία από την ερχόμενη χρονιά. Οπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, τα νέα σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θέτουν στέρεες βάσεις για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2011. Στην ίδια ανάλυση σημειώνεται ότι τα μέτρα επικροτήθηκαν από τις αγορές και ιδιαίτερα από τις εταιρείες Rating (Fitch, S&Ρ΄s και Μoody΄s), δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου.
«Οσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας, παρά το ότι επηρεάζεται ήδη αρνητικά από τη δημοσιονομική κρίση και τα νέα μέτρα, με πτώση του ΑΕΠ ως και 2,5% το 2010, η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει θετική επίπτωση στην ανάπτυξη από το 2011» εκτιμά η Αlpha bank. Σύμφωνα με το σκεπτικό των αναλυτών της, η μείωση των δαπανών του Δημοσίου συνεπάγεται σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία σε συνδυασμό με την ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζει θετικά τις ελληνικές εξαγωγές. Από την άλλη, η πτώση της εγχώριας ζήτησης επηρεάζει πτωτικά πολύ περισσότερο τις καθαρές εισαγωγές της Ελλάδας παρά την εγχώρια παραγωγή, ενώ η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η εκλογίκευση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ θα ανοίξουν νέο έδαφος για τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στη χώρα.
Μάλιστα η Αlpha Βank προβλέπει ότι η τριετία 2011-2013 θα είναι περίοδος ανάκαμψης των επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη πτώση τους το διάστημα 2007-2010. Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 δεν ξεπερνούσε το 3,5% στο τέλος του 2009, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να εισπράξει από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ-«27» άνω των 24 δισ. ευρώ ως το 2015. Επίσης η υλοποίηση των έργων ΣΔΙΤ ύψους άνω των 5,8 δισ. ευρώ, των επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου ύψους άνω των 8,8 δισ. ευρώ και των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που εκκρεμούν από πολλά χρόνια, δεν είχε αρχίσει στις αρχές του 2010. Τέλος, εκτιμάται ότι εφέτος οι επενδύσεις σε κατοικίες θα πέσουν στα 6,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 40% της αξίας τους το 2006 (15,5 δισ. ευρώ), για να ανακάμψουν από την ερχόμενη χρονιά.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4,37 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας πτώση κατά 6,8%, έναντι αύξησής τους κατά 7,6% που είχαν καταγράψει έναν χρόνο νωρίτερα. Η πτώση τους οφείλεται στην υποχώρηση των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 212 εκατ. ευρώ έναντι του περυσινού Ιανουαρίου και στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 50 εκατ. ευρώ και των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 105 εκατ. ευρώ.
Σε ξένους το 77% του 10ετούς ομολόγου
Σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος του 10ετούς ομολόγου που εξέδωσε την Πέμπτη το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 77% της έκδοσης διατέθηκε σε αλλοδαπούς ενώ το υπόλοιπο πουλήθηκε στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών έλαβε την απόφαση το ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών να περιοριστεί κάτω από το 25%, παρά την ισχυρή ζήτηση που υπήρξε από την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, στη χώρα μας διατέθηκε το 23% της έκδοσης, ακολούθησε η Μ. Βρετανία με ποσοστό 20%, η Γερμανία με 14%, η Ασία με 8%, ενώ σημαντικό ποσοστό (7,5%) «απορροφήθηκε» και από τη Γαλλία. Ως προς τους επενδυτές, το 39% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, το 24,5% τραπεζικά ιδρύματα, το 24,5% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, το 7% κεντρικές τράπεζες και το 2,5% ιδιωτικές τράπεζες και ιδιώτες. Σημειωτέον ότι το ομόλογο θα διατεθεί και σε ιδιώτες, με αφορολόγητη απόδοση και σταθερό κουπόνι 6,25%, με την προϋπόθεση ότι οι τίτλοι θα διακρατηθούν ως τη λήξη τους και θα αποκτηθούν από τις 11 ως τις 18 Μαρτίου μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.