Τι λένε τα γερμανικά Μέσα για την Ελλάδα

Μπορεί οι Γερμανοί να είναι τσιγκούνηδες στα λεφτά, από δωρεάν συμβουλές, όμως, άλλο τίποτα. Ο αριθμός των ειδικών και μη που υποδεικνύει στην Ελλάδα,

Μπορεί οι Γερμανοί να είναι τσιγκούνηδες στα λεφτά, από δωρεάν συμβουλές όμως άλλο τίποτα. Ο αριθμός των ειδικών και μη που υποδεικνύει στην Ελλάδα, πως θα βγει από την οικονομική της κρίση, ανέρχεται καθημερινά σε δεκάδες. Η πιο «προβοκατόρικη» υπόδειξη που έγινε ποτέ είναι ωστόσο σίγουρα εκείνη του ταμπλόιντ «Bild-Zeitung». «Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκόποι Έλληνες» ήταν ο τίτλος χθεσινού άρθρου της. Και ο υπότιτλος: «… μαζί τους και την Ακρόπολη». Δίπλα, μια φωτογραφία του Παρθενώνα με τη λεζάντα: «Εκτιμώμενη αξία: 100 δισεκατομμύρια Ευρώ».

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει, από που προέρχεται αυτή η εκτίμηση. Εκείνο για το οποίο είναι όμως σίγουρη είναι ότι τα μέτρα, που εξήγγειλε την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό». Το συμπέρασμά της: Αν οι Γερμανοί πρέπει να δώσουν βοήθεια στους Έλληνες, τότε πρέπει και οι Έλληνες να κάνουν κάτι για τους Γερμανούς, ήτοι, για παράδειγμα, να τους παραδώσουν «μερικά από τα πανέμορφα νησιά τους στο Αιγαίο. Το μότο: Εσείς παίρνετε ρευστό, εμείς την Κέρκυρα».

Το ότι το νησί των Φαιάκων δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, δεν έχει εδώ πολύ σημασία. Το βασικό είναι να αρχίσει επιτέλους η εκποίηση του, όπως γράφει η ίδια, «μεγαλύτερου θησαυρού των Ελλήνων: των 3054 ελληνικών νησιών, εκ των οποίων μόνο 87 κατοικούνται».

Ένα δείγμα γι αυτό, σημειώνει, υπάρχει ήδη: Το μεσιτικό γραφείο του Αμβούργου Vladi Private Islands έβγαλε πρόσφατα στο σφυρί ένα ακατοίκητο ελληνικό νησί με τιμή εκκίνησης τα 45 εκατομμύρια Ευρώ. Ο αρθογράφος αποφεύγει να πει, αν πρέπει να βγουν στον πλειστηριασμό και τα κατοικημένα, διατυπώνει όμως ένα «μεγάλο» ερώτημα: «Μήπως η καγκελάριος θα θέσει το θέμα των νησιών και κατά την αυριανή συνομιλία της με το ομόλογό της Παπανδρέου»;

Το άρθρο αυτό θα θεωρούταν μάλλον ειρωνικό «εύρημα», αν δεν είχε στηριχθεί σε δηλώσεις υψηλών πολιτικών στελεχών, που ανήκουν στα δυο κυβερνητικά κόμματα, το χριστιανοδημοκρατικό και το φιλελεύθερο. Ο πρώτος «πατέρας» της ιδέας ήταν ο βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών Φρανκ Σέφλερ, ο οποίος ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να μην υποσχεθεί καμιά βοήθεια στην Ελλάδα. «Το ελληνικό κράτος πρέπει να εγκαταλείψει τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις και να πουλήσει τις κτήσεις του σε γη, π.χ., ακατοίκητα νησιά» πρόσθεσε.

Το «μπαλάκι» πέρασε κατόπιν στο βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών και πρόεδρο της Ένωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων Γιόζεφ Σλάρμαν: «Ένας χρεοκόπος πρέπει να μετατρέψει ότι έχει σε χρήμα, για να ξεπληρώσει με αυτό τους οφειλέτες του» δήλωσε. «Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της κτίρια, φίρμες και ακατοίκητες νήσους, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για την εξάλειψη των χρεών της».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Μάρκο Βάντερβιτς, προέδρου των ομάδας των «νεαρών βουλευτών» των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος επεξήγησε όμως ότι δεν θέλει το ξεπούλημα όλων, αλλά μόνο «μερικών νησιών».

Ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν βέβαια τέτοιες υποδείξεις «παιδιαριώδεις». Η πιο δραστική αντίδραση ήρθε όμως από τον πρόεδρο του κόμματος Αριστερά Λόταρ Μπίσκι, ο οποίος ζήτησε από την κ.Μέρκελ να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες για τις προτάσεις που έκαναν οι κομματικοί της σύντροφοι. «Οι κύριοι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και των Φιλελευθέρων ξέχασαν μάλλον ποιος έκανε πρόσφατα προσπάθεια να κατακτήσει ελληνικά νησιά» πρόσθεσε. «Μια τέτοια πρόταση από τη Γερμανία ξυπνά σε πολλούς Έλληνες φρικαλέες αναμνήσεις».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.