Με ελληνική νίκη έκλεισε ο χθεσινός γύρος του ιδιότυπου μπρα ντε φερ για τον δανεισμό της χώρας, που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των αγορών. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αιφνιδιαστικά χθες προχώρησε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ύψους 5 δισ. ευρώ, που υπερκαλύφθηκε περισσότερο από τρεις φορές. Δηλαδή οι προσφορές που κατατέθηκαν από κάθε λογής επενδυτές-θεσμικούς ή κερδοσκόπους- ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ. Αν και το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε στο 6,3% και με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς είναι ακριβό, το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε από τις αγορές αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη. Διότι πριν από τη λήψη του τελευταίου πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση, ο δανεισμός από την αγορά εθεωρείτο αδύνατος. Βεβαίως η χθεσινή επιτυχία δεν προδικάζει ότι οι μελλοντικές εκδόσεις θα έχουν ανάλογη έκβαση.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν κρίσιμη τη σημερινή ημέρα. Πιθανή στήριξη της Γερμανίας στην ελληνική οικονομία κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου με τη γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ελληνικούς τίτλους. Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αρκεί μια σαφής διατύπωση ότι η Γερμανία θα βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας, αν χρειαστεί στήριξη, για να μειωθεί η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων (spread). Οι ίδιοι προσθέτουν ότι η στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί επίσης από την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος.
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους, σημειώνοντας ότι «πάντα είναι δύσκολη η επάνοδος στην αγορά». Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία ή δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις προτού επιστρέψει στις συνήθεις επανεκδόσεις ομολόγων αναφοράς.
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι, ενώ υπήρχε η δυνατότητα, η χώρα δεν προχώρησε σε μεγαλύτερο δανεισμό, εξηγώντας ότι το ποσό της έκδοσης ήταν αρκετό και ότι το ύψος του επιτοκίου δεν ήταν συμφέρον για την άντληση επιπλέον κεφαλαίων. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η αποκλιμάκωση των spreads σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά σε επίπεδα όχι αρκετά υψηλότερα από αυτά της Ιρλανδίας, δηλαδή γύρω στις 150 μονάδες βάσης.
Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι, παρά την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία παραμένει ισχυρή. «Η διαμόρφωση της απόδοσης στο 6,3% αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης προκειμένου να ανακοπεί η έντονα αυξητική τάση των spreads των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που είχε καταγραφεί κατά τον προηγούμενο μήνα» αναφέρει.
Οσον αφορά το κόστος δανεισμού, σημειώνεται ότι «το spread της έκδοσης είναι ευνοϊκότερο κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου αναφοράς,παρά το γεγονός ότι η διάρκεια του ομολόγου είναι διπλάσια. Ωστόσοπαραμένει υψηλό, γεγονός που υποδηλώνει την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της υλοποίησης των αποφάσεων της κυβέρνησης για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και εξόδου από την κρίση».