Γ. Παπακωνσταντίνου: Τα μέτρα είναι μόνιμα

«Μόνιμου χαρακτήρα» είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και τα οποία από σήμερα το απόγευμα θα αποτελούν νόμο του κράτους, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής. «Πρόκειται για νομοσχέδιο σωτηρίας» δήλωσε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Εμείς δεν θα παίξουμε με τις λέξεις» πρόσθεσε και προϊδεάζοντας την κοινωνία για το βάθος χρόνου που θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί η περιοριστική πολιτική συμπλήρωσε: «Τα μέτρα είναι μόνιμα.

«Μόνιμου χαρακτήρα» είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και τα οποία από σήμερα το απόγευμα θα αποτελούν νόμο του κράτους, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Πρόκειται για νομοσχέδιο σωτηρίας» δήλωσε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Εμείς δεν θα παίξουμε με τις λέξεις» πρόσθεσε και προϊδεάζοντας την κοινωνία για το βάθος χρόνου που θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί η περιοριστική πολιτική συμπλήρωσε: «Τα μέτρα είναι μόνιμα.Και μόνον όταν θα ξεπεράσουμε την κρίση θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους πολίτες ένα μέρος της αγοραστικής τους δύναμης».

«Η ύφεση θα ήταν χειρότερη αν δεν παίρναμε τώρα τα μέτρα» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. «Το τραπεζικό σύστημα θα στέγνωνε τελείως και δεν θα μπορούσε να δώσει δάνεια στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις» . Κατά την άποψή του, «δεν υπάρχει σήμερα άλλη στρατηγική για τη χώρα». Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία, όπως είναι διαρθρωμένη, παράγει κάθε μήνα νέα ελλείμματα. Το 2010 θα χρειαστεί να δανειστούμε 55 δισ. ευρώ και το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου θα είναι 20 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 20 δισ. θα χρειαστούμε για τα τοκοχρεολύσια, 13 δισ. για τόκους και 2 δισ. ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες. Αυτά είναι νούμερα που τα ξέρει όλος ο κόσμος-και οι διεθνείς ελεγκτές, που με εντυπωσιάζει ότι σε κάθε επίσκεψή τους αναφέρονται με ακρίβεια σε αυτά τα στοιχεία».

Δραματικές επισημάνσεις έκανε στην ίδια συνεδρίαση και ο υπουργός Εργασίας κ. Α.Λοβέρδος επισημαίνοντας ότι «το δίλημμα για την πατρίδα είναι αναστρέψιμη ύφεση ή κατάρρευση» . Ελαφρώς διαφοροποιημένη υπήρξε στην τοποθέτησή της η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία παρατήρησε ότι «η περιοριστική πολιτική θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και θα συμπαρασύρει σε άνοδο τις τιμές». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «στόχος μας είναι να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στις αγορές και να αποκλιμακώσουμε το κόστος δανεισμού».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.