Νεφέλη Λιούτα Ταξιδεύοντας στον βυθό της μπλε τσιπούρας στην αίθουσα «Παρνασσός»

Η Νεφέλη Λιούτα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1989 στην Αθήνα και δηλώνει υπερήφανη που πρόλαβε να δει τη δεκαετία του ΄80 να φεύγει. Φοιτά στο τρίτο έτος της Νομικής Σχολής και είναι παράλληλα πτυχιούχος βιολιού. Ασχολείται με τη μουσική «τόσο με τον παραδοσιακό όσο και με πιο εναλλακτικούς τρόπους» όπως αναφέρει η ίδια, ενώ ταυτόχρονα της αρέσει πολύ να γράφει. Στο blog που έχει ανοίξει (http://nefeli-haiku. blogspot.com) ασχολείται με ό,τι συμβαίνει γύρω της. Σχολιάζει ό,τι της αρέσει και ό,τι δεν της αρέσει: τις επιρροές της, τις αναζητήσεις της, τις εικόνες που την περιβάλλουν και πότε την εμπνέουν, πότε την απογοητεύουν.

Η Νεφέλη Λιούτα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1989 στην Αθήνα και δηλώνει υπερήφανη που πρόλαβε να δει τη δεκαετία του ΄80 να φεύγει. Φοιτά στο τρίτο έτος της Νομικής Σχολής και είναι παράλληλα πτυχιούχος βιολιού. Ασχολείται με τη μουσική «τόσο με τον παραδοσιακό όσο και με πιο εναλλακτικούς τρόπους» όπως αναφέρει η ίδια, ενώ ταυτόχρονα της αρέσει πολύ να γράφει. Στο blog που έχει ανοίξει (https://nefeli-haiku. blogspot.com) ασχολείται με ό,τι συμβαίνει γύρω της. Σχολιάζει ό,τι της αρέσει και ό,τι δεν της αρέσει: τις επιρροές της, τις αναζητήσεις της, τις εικόνες που την περιβάλλουν και πότε την εμπνέουν, πότε την απογοητεύουν… Στο πλαίσιο αυτό, όταν ο τρομπονίστας Κώστας Αυγερινός τής ζήτησε να γράψει ένα παραμύθι που να «συνδέει» τις μουσικές τις οποίες θα παρουσιάσουν τα Χάλκινα Πνευστά της ΚΟΑ στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» η Νεφέλη δέχτηκε με χαρά. Ετσι γεννήθηκε το «Κάποτε στη χάλκινη χώρα». Η ίδια, βέβαια, προτιμά τον τίτλο «Στον βυθό της μπλε τσιπούρας» καθώς τον θεωρεί περισσότερο αντιπροσωπευτικό.

«Στο παραμύθι πρωταγωνιστούν ένα χοντρό ψάρι-φούρναρηςο κ. Τυροκούλουρος, ο οποίος ερωτεύεται ένα ανορεκτικό θαλάσσιο φί δι-διαιτολόγο» εξηγεί η Νεφέλη. «Εκείνη τον απορρίπτει, παρασύρει τους πάντες γύρω από τις διατροφικές της συνήθειες ώσπου, στο τέλος, οι ήρωες βρίσκουν τις ισορροπίες τους και γίνονται ευτυχισμένοι». Η νεαρή φοιτήτρια εξηγεί πως σκοπός της ήταν να κάνει ένα σχόλιο επάνω στα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται: «Γύρω μας υπάρχουν δύο ακραίες τάσεις, η παχυσαρκία και η ανορεξία» αναφέρει. «Εχω ένα πρόβλημα με αυτό, με την ομοιομορφία που μας περιβάλλει, γενικότερα. Πιστεύω πως η μέση οδός είναι η καλύτερη.Το βλέπω από τον εαυτό μου.

Οταν είμαι στενοχωρημένη και φάω ένα κομματάκι σοκολάτα, φτιάχνει το κέφι μου…».

Η Νεφέλη πιστεύει πως το παραμύθι της απευθύνεται σε μικρά αλλά και σε μεγάλα παιδιά. Θέλει να συνεχίσει να ασχολείται με το γράψιμο και τη μουσική- συνθέτει, άλλωστε, και δικά της κομμάτια- έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει επαγγελματικά. Παράλληλα, βεβαίως, σκοπεύει να ολοκληρώσει και τις σπουδές της στη Νομική. Μέσα από αυτό το πρίσμα η 20χρονη κοπέλα δεν κρύβει το ενδιαφέρον της και για τις εξελίξεις στην κοινωνία και στην πολιτική. «Προσπαθώ γενικώς να ενημερώνομαι και αυτό που βλέπω είναι ότι όλοι, κόμματα και πρόσωπα, τείνουν προς το ίδιο χωρίς να ικανοποιούν τον κόσμο» τονίζει και συνεχίζει: «Το βλέπω και στις φοιτητικές παρατάξεις στη σχολή μου. Οι εκπρόσωποί τους έχουν στον νου τους το πώς θα οργανώσουν ταξίδια, πώς θα μοιράσουν φωτοτυπίες με σημειώσεις για να σε βοηθήσουν να περάσεις το μάθημα και να σου πουλήσουν εκδούλευση, και αγνοούν παντελώς αυτό για το οποίο υποτίθεται ότι εντάχθηκαν στην παράταξη:τις ιδέες, τις αξίες. Επαναλαμβάνουν σαν φερέφωνα αυτά που λέγονται στη Βουλή και γράφονται στις εφημερίδες. Από ουσία, μηδέν!».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Το «Κάποτε στη χάλκινη χώρα» θα παρουσιαστεί στις 7/3, στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, τηλ.

210 3221.917) στις 11.30 π.μ. Κείμενα-αφήγηση: Νεφέλη Λιούτα, σκηνική επιμέλεια: Ελισάβετ Σκούρα. Συμμετέχουν τα Χάλκινα Πνευστά της ΚΟΑ. Ακούγονται έργα των Μότσαρτ, Βέρντι, Μπιζέ, Φρ. Μέρκιουρι κ.ά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.