Αλλάζουν όλα στις κρίσεις των διευθυντών στο Δημόσιο

Από μηδενική βάση θα κριθούν άμεσα όλοι οι επικεφαλής (προϊστάμενοι, διευθυντές και γενικοί διευθυντές) των συλλογικών οργάνων της δημόσιας διοίκησης. Αυτό προβλέπεται σε μεταβατική διάταξη που έχει συμπεριλάβει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης στο σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα προαγωγών. Στόχος είναι «η αποκατάσταση της νομιμότηταςαλλά και η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που έχουν ανακύψει στη συνεργασία των πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης με τη δημοσιοϋπαλλη- λική ιεραρχία».

Από μηδενική βάση θα κριθούν άμεσα όλοι οι επικεφαλής (προϊστάμενοι, διευθυντές και γενικοί διευθυντές) των συλλογικών οργάνων της δημόσιας διοίκησης. Αυτό προβλέπεται σε μεταβατική διάταξη που έχει συμπεριλάβει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης στο σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα προαγωγών. Στόχος είναι «η αποκατάσταση της νομιμότηταςαλλά και η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που έχουν ανακύψει στη συνεργασία των πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης με τη δημοσιοϋπαλλη- λική ιεραρχία». Η κυβέρνηση με τις νέες κρίσεις επιχειρεί να κάνει μια νέα αρχή. Γι΄ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, έχουν παγώσει και όλες οι αλλαγές στη σύνθεση υφισταμένων υπηρεσιακών συμβουλίων που ήταν ως τώρα υπεύθυνα για τη διενέργεια των κρίσεων των στελεχών του Δημοσίου, καθώς αναμένεται να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από νέες ανεξάρτητες αρχές έτσι ώστε να τεθεί φραγμός στις πελατειακές σχέσεις και στην κομματικοποίηση του κράτους.

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την ψήφισή της από τη Βουλή. Θετικά κρίνει τη ρύθμιση και η ΑΔΕΔΥ, όπως κατέστησε σαφές προς «Το Βήμα» ο κ. Σπ. Παπασπύρος, αν και εκφράζονται ορισμένες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη στην οποία θα υποβάλλονται εκ νέου οι γενικοί διευθυντές.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, σπονδυλική στήλη στο νέο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων θα είναι το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), μια ανεξάρτητη αρχή που επίσης θα είναι αρμόδια για τις κρίσεις και για την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Το ΕΙΣΕΠ θα συγκροτείται από πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη τα οποία θα επιλέγονται με απόφαση πλειοψηφίας 4/5 από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ, ενώ η θητεία τους θα είναι πενταετής με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Τα προσόντα που απαιτούνται
Οι κρίσεις που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου από τη Βουλή θα πραγματοποιούνται με νέα κριτήρια. Για να μπορεί κάποιος να επιλεγεί ως γενικός διευθυντής θα πρέπει να έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να έχει διατελέσει γενικός διευθυντής ή διευθυντής για τρία χρόνια τουλάχιστον ή να έχει 18 χρόνια υπηρεσίας και να έχει διατελέσει τουλάχιστον έναν χρόνο διευθυντής. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τη θέση κάποιος του οποίου το υπολειπόμενο διάστημα για την αυτοδίκαιη αποχώρησή του από την υπηρεσία είναι μικρότερο από δύο χρόνια. Η ρύθμιση αυτή εισάγεται με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο να γίνεται κάποιος διευθυντής ή γενικός διευθυντής και να αποχωρεί αμέσως μετά την επιλογή του αφού κερδίσει μισθολογικό κλιμάκιο ή «παχυλή» σύνταξη. Τη θέση διευθυντή μπορεί να διεκδικήσει όποιος έχει ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος τουλάχιστον για τρία χρόνια, ενώ προϊστάμενος τμήματος μπορεί να γίνει όποιος έχει προϋπηρεσία τουλάχιστον τεσσάρων ετών στον προηγούμενο βαθμό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.