Κάποιος να πληρώσει για την κατάσταση της οικονομίας

Ζούμε σε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτε ανταγωνιστικό και που έχει συνηθίσει να ζει με επιδοτήσεις και δανεικά, τα οποία όμως τα τελευταία 35 χρόνια δεν σκέφτηκε ποτέ να επενδύσει σε παραγωγικές δραστηριότητες και να «χτίσει» επώνυμα ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα. Αντίθετα κατανάλωνε πολύ γρήγορα αυτά που δανειζόταν, δίχως να νοιάζεται και αδιαφορώντας για το μέλλον των επόμενων γενεών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών (το οποίο διαμορφώνεται στο 14,4% του ΑΕΠ) είναι το πλέον σοβαρό στοιχείο μελέτης και ανάγνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ζούμε σε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτε ανταγωνιστικό και που έχει συνηθίσει να ζει με επιδοτήσεις και δανεικά, τα οποία όμως τα τελευταία 35 χρόνια δεν σκέφτηκε ποτέ να επενδύσει σε παραγωγικές δραστηριότητες και να «χτίσει» επώνυμα ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα. Αντίθετα κατανάλωνε πολύ γρήγορα αυτά που δανειζόταν, δίχως να νοιάζεται και αδιαφορώντας για το μέλλον των επόμενων γενεών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών (το οποίο διαμορφώνεται στο 14,4% του ΑΕΠ) είναι το πλέον σοβαρό στοιχείο μελέτης και ανάγνωσης της ελληνικής οικονομίας. Είναι αυτό που αντανακλά το πρόβλημα εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, που αν δεν περιοριστεί δραστικά τα επόμενα χρόνια μέσω αύξησης των εξαγωγών, η μείωση του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών θα συνεχίζεται.

Η πολιτική ευθύνη είναι και στο θέμα αυτό τεράστια. Το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι που κάνουν τους δανειστές μας να αμφιβάλλουν για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ανταποκριθεί στην πληρωμή των υποχρεώσεών της. Τα υψηλά spreads και οι αιμορραγικές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθιστούν τη χώρα «όμηρο» ανυπέρβλητων δανειακών αναγκών και υποχρεώσεων.

Πρέπει να γίνει ωστόσο κατανοητό ότι σε συνθήκες χρεοκοπίας δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές· θα γίνει αυτό που επιβάλλεται και με τρόπο αναγκαστικό.

Κατά τα άλλα, ενώ μας ενοχλούν τα προσβλητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που μας χαρακτηρίζουν συλλήβδην «απατεώνες» λόγω των πλαστών και παραπλανητικών στοιχείων της Οικονομίας που στέλναμε στην Ευρώπη και στους δανειστές μας, συστήνουμε ωστόσο εμείς οι ίδιοι, δηλαδή τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα εξουσίας, Εξεταστικές Επιτροπές για να αποκαλυφθούν οι επώνυμοι συντελεστέςδημιουργοί των πλαστών αυτών στοιχείων…

Οι Εξεταστικές Επιτροπές βέβαια που «στήνονται» και που δείχνουν ακριβώς την αδυναμία του κράτους και της πολιτικής να υπεραμυνθούν του δημοσίου συμφέροντος, θα πρέπει να οδηγήσουν σε συγκεκριμένη απόδοση ποινικών ευθυνών με την προσδοκία κάποιος επιτέλους να πληρώσει σε αυτή τη χώρα της ατιμωρησίας.

Ο κ. Αντ. Ζαΐρης είναι γενικός διευθυντής ΣΕΛΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.