Εύκολα θύματα

Oσοι υπολόγιζαν να αγοράσουν ελικόπτερο θα πρέπει να το ξανασκεφθούν. Τα νέα μέτρα προβλέπουν ειδικό φόρο για όσους αποκτήσουν δικό τους πετούμενο. Εντάξει, δεν γίνεται κανένας συνωστισμός για το είδος: συνολικά υπάρχουν στη χώρα λιγότερα από 90 ιδιόκτητα ελικόπτερα. Ετσι όμως τα μέτρα αποκτούν μιαν αχλύ δικαιοσύνης. Τέτοιες πινελιές ανεβάζουν την ψυχολογία του όχλου. Θα πληρώσουν κάτι παραπάνω και οι υποψήφιοι γαμπροί που θέλουν να βάλουν ένα διαμαντικό στον παράμεσο της καλής τους.

Oσοι υπολόγιζαν να αγοράσουν ελικόπτερο θα πρέπει να το ξανασκεφθούν. Τα νέα μέτρα προβλέπουν ειδικό φόρο για όσους αποκτήσουν δικό τους πετούμενο. Εντάξει, δεν γίνεται κανένας συνωστισμός για το είδος: συνολικά υπάρχουν στη χώρα λιγότερα από 90 ιδιόκτητα ελικόπτερα. Ετσι όμως τα μέτρα αποκτούν μιαν αχλύ δικαιοσύνης. Τέτοιες πινελιές ανεβάζουν την ψυχολογία του όχλου. Θα πληρώσουν κάτι παραπάνω και οι υποψήφιοι γαμπροί που θέλουν να βάλουν ένα διαμαντικό στον παράμεσο της καλής τους. Οι συστηματικοί καπνιστές θα αναλάβουν τα 365 παραπάνω ευρώ ετησίως που τους αναλογούν, οι πότες θα δουν το πάθος τους να τούς βγαίνει ξινό. Τα μέτρα φαίνονται ακριβοδίκαια αλλά τελικά κοπανούν το εύκολο θύμα, τον δημόσιο υπάλληλο, που έτσι κι αλλιώς δεν τα έβγαζε πέρα με τα πενιχρά του εισοδήματα.

Η περικοπή του 14ου μισθού (που παρουσιάζεται ως μείωση 30% του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και θέρους) αντιστοιχεί σε 1 με 2 χιλιάρικα για κάθε εργαζόμενο στον δημόσιο τομέα. Τα ίδια θα πληρώσουν και όσοι στην ελεύθερη αγορά δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ καθώς επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1% («έκτακτη» σημαίνει ότι θα δώσουν εφέτος και του χρόνου βλέπουμε). Ας υποκύψουμε στη γοητεία των κομμουνιστικών ιδεοληψιών: πάλι θα την πληρώσουν οι φτωχοί καθώς η στέρηση των δώρων θα σημάνει υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους: θα σβήνουν τα φώτα για να περιορίσουν τον λογαριασμό, θα τρώνε κρέας μία στο τόσο, θα γυαλίζουν το αμάξι αλλά δεν θα φουλάρουν το ρεζερβουάρ. Για τους υψηλά αμειβόμενους το χαράτσι των χιλίων-τόσο ευρώ αντιστοιχεί στη στέρηση 3 δείπνων υψηλής γαστρονομίας. Αυτά όμως τα έχουν αποδεχθεί οι πολίτες με την ψήφο τους. Εχουν αποδεχθεί και τα μέτρα, αν πιστέψουμε τους δημοσκόπους.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει μια αδικία: δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μια δεκάρα. Οι υπόλοιποι κατακλέβουν εν γνώσει όλων. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με επιμονή Ιαβέρη κυνήγησε τους γιατρούς του Κολωνακίου. Εστειλε ελεγκτές που πιστοποίησαν ότι κανείς δεν κόβει αποδείξεις και δηλώνουν πένητες. Τους εντόπισαν, τους ξεμπρόστιασαν και δύο μήνες μετά έκαναν εκ νέου έφοδο. Πάλι τα ίδια. Οι επιχειρηματίες έχουν και εκείνοι τον τρόπο τους να μαγειρέψουν τα λογιστικά τους, να κόψουν πλαστά τιμολόγια, να συνεργαστούν με λαμόγια και να θησαυρίσουν. Οσο μεγαλύτερο είναι το οικονομικό έγκλημα τόσο μεγαλύτερες ελπίδες διαφυγής υπάρχουν. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ο εντοπισμός 26.000

μεγαλοοφειλετών. Χρωστάνε όλοι μαζί 519,8 εκατ. ευρώ αλλά κανείς δεν κούνησε το δαχτυλάκι του για να εκποιήσει ένα από τα 103.000 ακίνητα που κατέχουν. Ενώ, αν ένας δημόσιος υπάλληλος χρωστούσε κέρματα, θα αντιμετώπιζε αυστηρότατες κυρώσεις.

Στα νέα μέτρα εφαρμόζεται αυτό που πάντοτε γινόταν. Επιβάλλονται τα γρήγορα, τα εύκολα, τα αυτονόητα.

Περιορίζεται ο μισθός όσων ζουν στα φανερά και αφήνονται στην άνομη δράση τους όσοι πλουτίζουν στα κρυφά. Είναι πολύ πρόσφατη και πολύ εξοργιστική η αποκάλυψη των πεπραγμένων της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ»: διέγραψε πρόστιμο 5,5 δισ. ευρώ, έτσι για πλάκα. Εξίσου εξοργιστική είναι η παρακολούθηση του έργου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων: βρίσκει παντού στην Ελλάδα μεγαλοαπατεώνες, ξεσκονίζει λογιστήρια, αποκαλύπτει κυκλώματα. Στο επιμύθιο μένουν όλοι ατιμώρητοι. Εκεί έξω είναι λοιπόν ο πακτωλός, όχι στις τσέπες των δημοσίων υπαλλήλων, που θα πληρώσουν τα σπασμένα απλώς και μόνο επειδή θα περισώσουν την κατάσταση με την υπογραφή μιας απόφασης.

Η λογική των πρώτων μέτρων είναι «κάλλιο πέντε και στο χέρι». Βέβαια ακολουθεί και δεύτερη δέσμη μέτρων με τα οποία μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φορολογηθούν οι τράπεζες, θα τιμωρηθούν οι μεγαλοοφειλέτες, θα συμβάλουν τα μεγάλα «ψάρια» στον υποχρεωτικό έρανο. Προς το παρόν μπορούμε να θαυμάσουμε τη μεθοδικότητα του υπουργού Οικονομικών:

κατέληξε στις πιο δυσοίωνες από τις προβλέψεις που διατυπώνονταν την τελευταία δεκαπενταετία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.